Geniet van uw vakantie.
Geniet van uw vakantie. Foto: PR

Milieubewust vakantie vieren doe je zo!

Algemeen 194 keer gelezen

De zomer is in volle gang! Dit jaar wordt het voor de meeste een andere zomer dan anders. Wist u dat lekker vakantievieren in de zomer goed samen kan gaan met aandacht voor het milieu? Een vakantie met zo min mogelijk impact op het klimaat. Er zijn genoeg mogelijkheden om vakantie te vieren op een duurzame en een milieubewuste manier!

Milieubewust reizen
De reisopties in volgorde van duurzaamheid: lopen, fietsen, openbaar vervoer, auto en vliegen. Vakanties buiten Nederland kunnen een grote invloed hebben op het milieu. Het vervoer naar uw vakantiebestemming zorgt voor de grootste uitstoot van gassen die het broeikaseffect versterken en waardoor luchtvervuiling ontstaat. U maakt uw vervoer klimaatvriendelijker door een bestemming te kiezen die bereikbaar is met bijvoorbeeld de bus, touringcar of een internationale trein. Kiest u toch voor een auto vakantie? Check of de auto goed is onderhouden en zorg voor een juiste bandenspanning. Ook bespaart u brandstof als u een zuinige rijstijl gebruikt. Een zuinige rijstijl houdt in: goed anticiperen, vroeg schakelen en een constante snelheid aanhouden. Vliegen naar een verre bestemming? Wist u dat u de CO2 uitstoot van uw vlucht kunt compenseren. Hiermee verkleint u uw ecologische voetafdruk!

Milieubewust verblijf
Kamperen is het milieuvriendelijkste vakantieverblijf. Hotels, vakantiehuisjes ed. belasten het milieu ongeveer evenveel. Hoe luxer het verblijf is, hoe meer het milieu belast wordt! Gebruik tijdens uw verblijf uw handdoek vaker dan één keer en douche niet te lang. Als u niet in uw verblijf bent zet dan de airco of verwarming uit. Neem een navulbare waterfles mee en probeer zo min mogelijk plastic afval te produceren. Er zijn ook accommodaties met het milieukeurmerk: The Green Key. Zo bent u verzekerd van duurzaam reizen.

Milieubewuste activiteiten
Zwemmen in zeeën, meren en rivieren heeft nauwelijks negatieve gevolgen voor het milieu. Dit geldt ook voor snorkelen en duiken, zo lang de ‘onderwaterwereld’ met rust gelaten wordt. Andere milieuvriendelijke activiteiten zijn: hiken, fietsen, een yoga les of kajakken. Voor deze activiteiten zijn geen dingen nodig die slecht zijn voor het milieu.

Thuis vakantie vieren
U hoeft niet perse weg te gaan om van de zon te genieten. In omgeving Nissewaard zijn veel natuurgebieden waar het prima vertoeven is. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om buiten te zwemmen. Ook kunt u kiezen om te gaan tuinieren en te zorgen voor een mooie zomerse tuin. Of gezellig tijdens een mooie zomeravond te barbecueën. Zorg wel dat u uw barbecue ‘slim’ gebruikt, waardoor er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Kies bijvoorbeeld voor een elektrische barbecue, deze hebben dit nadeel niet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant