Afbeelding
Dagboeknotities

Corona Light

Algemeen 344 keer gelezen

Overal in het land, in Europa, ja in de hele wereld werden evenementen afgelast. We kennen allemaal de reden: het Coronavirus. Het is al bijna een half jaar gevaarlijk om mensen bij elkaar te laten komen, het virus is superbesmettelijk.

Helaas moesten ook leuke, traditionele bijeenkomsten voor kinderen worden geschrapt, zoals lampionoptochten. Ook in onze regio verdwenen ze van de evenementenkalender: in Maassluis, Hellevoetsluis, Oostvoorne en Rockanje werden ze afgelast. Pas vanaf eind oktober staan er elders in het land lampionoptochten in de planning die (nog) niet afgelast zijn, in de hoop dat de situatie dan wellicht veiliger is dan nu.

Jammer, maar begrijpelijk. Het is nu eenmaal onmogelijk om bijeenkomsten te organiseren waarbij de deelnemers de verplichte anderhalve meter afstand in acht houden. Behalve in bioscopen en theaters waar stoelen afgeplakt worden en iedereen op een vaste plek moet blijven zitten. Zodra mensen in beweging kunnen komen, klitten ze automatisch bij elkaar. Dat is gewoon een menselijke behoefte, we zoeken elkaar graag op, om gesprekjes aan te knopen of samen naar iets te kijken of luisteren als ergens iets te doen is. De enige manier om ons uit elkaar te houden is om de anderhalve meter een BOA inzetten, maar waar haal je die vandaan?

Het was dan ook wonderlijk dat vorige week een aankondiging verscheen dat er in Rockanje wél een lampionoptocht zal zijn. Een kleine, alternatieve versie. Hoeveel personen mogen meedoen? Wie gaat die tellen? Moeten ze zich inschrijven? Ze moeten op anderhalve meter afstand van elkaar lopen. Wie gaat dat hier controleren en handhaven als dat nou net in heel Nederland het grote probleem is?

De optocht gaat met tamboers door het dorp naar het strand. Zou het kunnen zijn dat – net zoals bij de reguliere, niet alternatieve optocht – mensen zich langs de route verzamelen? Wie gaat ze uit elkaar houden? Bij de beachclubs brengen jazzmusici muziek ten gehore: Jazz Light Night. Het zou toch zo maar kunnen dat dit publiek trekt? Wie gaat ze uit elkaar houden? Bovendien worden alle Rockanjenaren van harte uitgenodigd om op het strand zelf voor troubadour te spelen op een eigen muziekinstrument. Zouden daar wellicht óók mensen op af komen, die dat wel eens willen beluisteren? Wie zorgt dat ze onderling afstand houden?

Natuurlijk, het speelt zich allemaal af in de frisse buitenlucht. Maar dat zou bij de originele lampionoptocht ook het geval zijn en er was voldoende reden om die af te gelasten. Wat maakt dat dit alternatieve plan wél veilig is? Is hier een vergunning voor gegeven? Zo ja, waarom? Het aantal besmettingen in Nederland loopt momenteel zo snel op dat men zich grote zorgen maakt. Ook buitenshuis hebben mensen elkaar besmet als ze te dicht bij elkaar waren, bijvoorbeeld bij BBQ’s.

Wat is het idee? Dat het allemaal wel mee zal vallen? Dat de Jazz Light Night slechts Corona Light tot gevolg kan hebben?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant