Afbeelding
Column

Brielle geen brandhaard

Algemeen 682 keer gelezen

Twee weken vakantie in eigen land was leuk. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg heb ik mooie fietstochten gemaakt, sfeervolle steden en dorpen bezocht, vrienden opgezocht en enkele mooie boeken gelezen. En op diverse plekken ook heerlijk gegeten. Niks mis mee dus, met vakantie vieren in eigen land, zeker als het weer zo mee zit.

Nadeel, zeker voor een burgemeester, is dat je wel iedere dag nauwlettend het nieuws blijft volgen, zoals rond corona. En dat was niet rustgevend. Het optimisme van begin juli dat we de corona er bijna onder hadden, is afgelopen weken omgeslagen. Het aantal besmettingen loopt al drie weken in snel tempo op. Vooral in onze regio, met Rotterdam als grootste brandhaard. In Brielle is het aantal besmettingen in twee weken tijd van 34 naar 40 gestegen. Wij kunnen het corona-virus wel moe zijn, maar het virus is ons nog lang niet moe.

De nationale politiek is weer volop in de ban van corona. Kabinet en Tweede Kamer zijn van vakantie teruggekeerd. Zelf heb ik al weer drie keer een crisisoverleg binnen veiligheidsregio-verband achter de rug. Er zijn volop discussies rond mondkapjes, luchtventilatie, verplichte quarantaine bij geconstateerde besmettingen, verplichte testen, in- en reisverboden, openstelling van scholen en evenementen en aantallen voetbalsupporters.

Mijn beeld is dat het er niet overzichtelijker op wordt. Het is onduidelijk wat de landelijke lijn is. Voorzitters van veiligheidsregio’s verschillen van mening. Er is bij de bestuurders twijfel over de goede balans tussen landelijke en regionale aanpakken en tussen het dwingend opleggen van maatregelen en sturen op zelfverantwoordelijkheid van de burgers.

Vooral dat laatste baart mij grote zorgen. Want ik zie de corona-moeheid toenemen. Het gevoel van urgentie is minder. Bij supermarkten, horecazaken en drukbezochte winkels zijn het afstand houden, de hygiëne-maatregelen en de beperking van het aantal klanten afgenomen. Steeds meer mensen lappen de corona-adviezen aan hun laars, bewust of onbewust. Ik heb daarom onze ondernemers per brief gevraagd zich te herpakken en de corona-voorschriften weer volop toe te passen. Ook gaan we de communicatie naar onze inwoners weer intensiveren.

Ik ben er van overtuigd dat lokaal maatwerk en eigen verantwoordelijkheid nemen van burgers en ondernemers, de beste garantie biedt om corona van ons af te houden. En dat het alleen lukt als we het allemaal samen doen. Brielle moet geen brandhaard worden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant