Afbeelding

Kazematten Brielse vesting open tijdens Open Monumentendag

Algemeen 363 keer gelezen

Brielle - Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag en Brielle doet op kleine schaal weer mee. Er zijn twee gebouwen te bezichtigen op de vestingwallen; het Kruitmagazijn in de courtine tussen bastion VI en VII (achter de Burg. H. van Sleenstraat) en de kazemat, ook een kruitmagazijn, op Bastion VIII.

Het Kruitmagazijn in de Courtine is gebouwd in 1786 en ruim 100 jaar jonger dan het Kruithuis. Het derde kruitmagazijn op Bastion VIII is weer ca 100 jaar jonger en stamt uit ca 1860.Het Kruitmagazijn in de courtine werd gebruikt voor de opslag van maximaal 3500 kg kruit.

Het Kruitmagazijn was geheel dicht gemetseld en is in 2016 voor het eerst sinds jaren door de Werkgroep Kanonnen en Affuiten weer opengebroken. Binnen lag ca 1 meter vuil, stenen en een oud winkelwagentje. In 2018 is een begin gemaakt met de restauratie. Allereerst leeg ruimen en luiken en deuren gemaakt. In 2019 zijn de spouwmuren aan de binnenkant door aannemer L. van Dijk uit Brielle weer opgemetseld. De werkgroep heeft daarna het werk weer overgenomen en de inrichting afgemaakt. Bekijk ook de “suchtgang” naar de veste.

Iets verderop ligt Bastion VIII, nu in gebruik bij de Brielse roeiclub en de 1 April Vereniging. Dit is gebouwd in ca 1860 en werd gebruikt voor opslag en behandeling van kruit. Dit gebouw ligt op de wallen, geheel bedekt door een dikke laag grond. Het bestaat uit drie ruimtes, waar omheen een gang loopt met ramen naar de ruimtes. In de nissen werd verlichting gezet, zodat er geen open vuur bij het kruit kon komen. De restauratie van de binnenkant is ook bijna klaar.

Beide kazematten zijn normaal niet toegankelijk, dus kom het met eigen ogen zien op Open Monumentendag op zaterdag 12 september. Het Kruitmagazijn, maar ook Bastion VIII is open van 11.00 tot 16.30 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant