Het is een plek, waar zo'n zestig jaar geleden misschien wel de meeste Briellenaren kwamen en ook weer gingen
Het is een plek, waar zo'n zestig jaar geleden misschien wel de meeste Briellenaren kwamen en ook weer gingen archief Jan Bazen

Foto uit de oude doos

Algemeen 677 keer gelezen

De oplossing van de raadplaat van vorige week was niet zo makkelijk als dat het in eerste instantie leek. Op de foto was een rijtje huizen te zien en dat was het. “Ik moet eens goed kijken, waar het nou precies om gaat.

Het is toch niet het Maarland, hè? Dat had Joke goed. Het was inderdaad niet het Maarland. Maar wat dan wel? Ze had hulp nodig om het juiste antwoord te geven. Het gaat om een rijtje huizen, die de naam hebben gekregen door het simpele feit dat ze daar netjes in slagorde staan. Joke wist het nog niet. De omschrijving was ook wel erg cryptisch. Dan maar stoppen met aanwijzingen. Het gaat hier om de Zevenhuizen, het rijtje van zeven huizen dat het laatste, of als je wilt, het eerste deel vormt van het Slagveld, tegenover het beeld van Coppelstock, dwars op de Molenstraat.

De oorsprong van de Zevenhuizen is terug te voeren naar 1579. Toen is er door het stadsbestuur opdracht gegeven Den Briel op die plek uit te breiden met een nieuwe serie panden.. Voorwaarde voor de bouwer was dat de muren van die panden van steen moesten zijn. In eerste instantie werden er naast woningen ook voor de handel en nijverheid gebouwd, zoals een pakhuis. Dat er in die tijd meer dan zeven pandjes werden gebouwd, is nu niet meer dan een opvallend detail.

De foto van deze week heeft geen link met het verre verleden van 1579. Het gaat wel om een plek, waar zo'n zestig jaar geleden misschien wel de meeste Briellenaren kwamen en ook weer gingen. Dat deden ze dan met de bus, de fiets of met de benenwagen. Dit stukje Brielle lijkt niet meer op hoe het er tegenwoordig uitziet. Toch zijn er op de foto aanknopingspunten te vinden, die kunnen helpen bij het oplossen van deze raadplaat. Zo moeten de huizen op de achtergrond houvast bieden bij het vinden van de oplossing.

Zijn er lezers die in de bussen hebben gezeten? Kwam je op die plek inderdaad dagelijks of anders elke week? Heb je een bijzonder verhaal te vertellen over wie je wel eens naar de bus gebracht of juist gehaald hebt? Reageer en laat weten wat je oplossing is!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant