Afbeelding

Buma/Stemra start Investeringsfonds Muziek

Algemeen 195 keer gelezen

Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers kunnen vanaf 5 oktober aanstaande een aanvraag doen bij het Investeringsfonds Muziek. Het fonds is een initiatief van Buma/Stemra met medewerking van het Ministerie van OCW en bestemd voor de ontwikkeling van nieuwe muziek en nieuwe exploitatie van bestaande muziek. 

Kort na het begin van de Coronacrisis is door Buma/Stemra € 2.750.000 gereserveerd om muziekprofessionals te ondersteunen met het begin mei gelanceerde Noodfonds Muziek. Het Ministerie van OCW heeft, als onderdeel van de aanvullende middelen voor de culturele sector, € 5.000.000 vrijgemaakt voor het 'Steunfonds Rechtensector', een initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen. Daarvan is € 2.475.000 beschikbaar voor het Investeringsfonds Muziek.

Met dit bedrag kan het fonds een belangrijke bijdrage leveren aan de continuïteit van het creatieve proces en de totstandkoming van nieuwe culturele producties.
Zo'n 1.600 auteurs, componisten en uitgevers hebben onlangs een gift uit het Noodfonds Muziek ontvangen. Dit fonds was bedoeld om het ergste leed te verzachten bij de muziekprofessionals die het zwaarst getroffen waren door de Coronacrisis. Het Investeringsfonds Muziek is er voor muziekprofessionals die een bijdrage gebruiken voor het maken van nieuw werk of de nieuwe exploitatie van bestaand werk.

Bernard Kobes, voorzitter Raad van Bestuur Buma/Stemra:"Het Investeringsfonds Muziek is een logisch vervolg op het Noodfonds Muziek. Eerst hebben we geprobeerd om de ergste nood te verzachten met giften waar geen tegenprestatie tegenover stond. We hopen met het Investeringsfonds Muziek een positieve impuls te geven aan de muziekindustrie in Nederland door ervoor te zorgen dat er muziek gemaakt wordt die anders nu niet gemaakt zou worden. Het is belangrijk dat de continuïteit hiervan bewaakt blijft en dat er geen talent verloren gaat in deze voor de muziek ongekende crisis. We zijn dan ook heel dankbaar voor de bijdrage van de minister." 

Meer informatie over het Investeringsfonds Muziek is te vinden via https://www.investeringsfondsmuziek.nl/. Hier kunnen vanaf 5 oktober aanvragen ingediend worden. Muziekprofessionals hebben dus een maand om hun aanvraag voor te bereiden. 

Buma/Stemra beantwoordt vragen over het doen van een aanvraag bij het Investeringsfonds Muziek onder andere via webinars op hun YouTube en Facebook accounts op 15 september om 19:00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant