De uitreiking van de erepenning (Fotografie: Wil van Balen)
De uitreiking van de erepenning (Fotografie: Wil van Balen)

Erepenning voor werkgroep 'Kannonnen en Affuiten'

Algemeen 285 keer gelezen

Op woensdag 9 september jl. reikte burgemeester Gregor Rensen de erepenning uit aan de werkgroep Kanonnen en Affuiten. Dit gebeurde tijdens de opening van het kruitmagazijn, welke door de werkgroep gerestaureerd en ingericht is.

De erepenning van de gemeente Brielle wordt al sinds 1986 uitgereikt aan personen of groepen die zich op basis van vrijwilligheid zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Brielle. Het gemeentebestuur maakt samen met de raad het besluit de gemeentelijke Erepenning toe te kennen.

'Kanonnen en Affuiten'
De werkgroep Kanonnen en Affuiten zet zich sinds 2012 iedere week vrijwillig in voor het herstellen en opknappen van de Brielse vesting. Hiernaast helpt de werkgroep andere organisaties en instanties waar nodig. Zo maakten zij voor het stedelijk museum de Tachtigjarige Oorlog het affuit voor het schip ‘De Brederode’.

Ook plaatste de werkgroep bij het Kruithuis van de 1 aprilvereniging een scheepskanon, restaureerde de draaibrug en dragen de 12 leden bij aan de jaarlijkse Maskerade.

Fantastisch werk
Burgemeester Gregor Rensen gaf in zijn toespraak aan dat de werkgroep Kanonnen en Affuiten fantastisch werk doet door de Brielse vestingwallen met al haar bunkers, kanonnen en affuiten weer mooi te maken. 'Echt een geweldige prestatie', aldus de burgemeester. 'Het volgende bastion, nummer negen, daar wordt nooit over gesproken tot nu toe, staat jullie al weer te wachten en dat wordt volgens mij ook weer een prachtige, nieuwe uitdaging. En ik weet zeker dat over anderhalf jaar dat 1-aprilmonument er fantastisch bij zal liggen.'

Aannemingsbedrijf LD van Dijk BV 
De burgemeester vertelde ook dat hem in de afgelopen zes jaar dat hij de werkgroep heeft meegemaakt, vooral hun geweldige energie en bijna 'fanatisme', zoals hij het noemde, is opgevallen. 'Jullie vakmanschap is daarbij in al die jaren ook steeds beter geworden', vervolgde hij. 'En als jullie er een keer niet uitkwamen, was daar die 'powervrouw' Carola van Dijk, die dan kwam helpen.' Sinds 2007 heeft Carola van Dijk Aannemingsbedrijf LD van Dijk BV overgenomen van haar vader Leen van Dijk. Zij was deze dag ook aanwezig.

Opening en onthulling
Koos Steentjes, een van de leden van de werkgroep, nam ook nog het woord. Hij bedankte daarbij als eerste het college van B&W wat aanwezig was. 'Het is vandaag de officiële opening van het kruitmagazijn vervolgde hij. 'Het streven was om het voor de Open Monumentendag te openen. En dat is gelukt, dus we zijn keurig op tijd. Na de corona-stop hebben we namelijk al onze energie hierin gestopt om het toch op tijd klaar te krijgen!

De opening van het gerestaureerde kruitmagazijn nam wethouder Schoon voor zijn rekening. Daarna volgde de onthulling van het nieuwe bord op de vestingwallen, waar info over de werkgroep Kanonnen en Affuiten op te vinden is.

Uiteraard konden alle aanwezigen hierna binnen een kijkje nemen om met eigen ogen te zien hoeveel werk er verzet is en hoe mooi het is geworden. Onderweg van de ingang naar de uitgang, kon men nog een hapje en een drankje nuttigen. En dat alles op gepaste afstand en dat is in Brielle 1,572 meter!

Fotografie: Wil van Balen 

De toespraak van wethouder André Schoon
Onder het genot van een hapje en een drankje kon men even binnen kijken
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant