Het Geuzenpark, een modern park met veel mogelijkheden (archieffoto)
Het Geuzenpark, een modern park met veel mogelijkheden (archieffoto)

Brielle wil buitensport stimuleren

Algemeen 458 keer gelezen

Briellenaren sporten bovengemiddeld veel en zijn vaker lid van een sportclub dan andere Nederlanders. Maar het tij keert, en Brielle wil daar iets aan gaan doen.

In heel Nederland lopen de laatste jaren de ledentallen van de sportclubs hard terug. De teruggang blijkt in Brielle veel sneller te gaan dan landelijk het geval is. Mogelijk komt dat omdat hier relatief veel ouderen wonen. In 2030 is een derde van alle Briellenaren ouder dan 65 jaar.

De gemeente Brielle vindt de teruggang in ledental van de sportclubs een zorgelijke ontwikkeling. Zoveel mogelijk mensen zouden op elke leeftijd moeten kunnen blijven sporten en profiteren van sportvoorzieningen. Iedereen is het er langzamerhand wel over eens dat sporten belangrijk is voor jeugd, volwassenen en ouderen.

Om zicht te krijgen hoe de buitensport in Brielle beter toekomstbestendig gemaakt kan worden, heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren door adviesbureau HospitalityGroup. De buitensporten voetbal, tennis en atletiek in de drie kernen Brielle, Zwartewaal en Vierpolders werden daarbij onder de loep genomen. Het bureau deed een reeks aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat zo veel mogelijk jongeren en ouderen plezier hebben en blijven houden in sport. Het bureau zag ook kansen voor het stimuleren van de sociale samenhang door middel van sport.

Multifunctioneel gebruik accommodaties
Een van de adviezen van de HospitalityGroup is de accommodaties van de verenigingen multifunctioneel te maken. Ze zouden bijvoorbeeld een verzamel- of ontmoetingsplek kunnen zijn voor het toenemende aantal ongebonden sporters, zoals hardlopers, wandelaars, fitnessers of bootcampers. Er zou buitenschoolse opvang kunnen plaatsvinden of er zouden andere activiteiten kunnen gebeuren. De clubs hoeven het allemaal niet in hun eentje uit te vinden. Dankzij het in Brielle afgesloten Geuzenakkoord, kan er worden bemiddeld bij het samenwerken met andere clubs, of sociale instellingen en commerciële organisaties. Een voorbeeld hoe een toekomstige club eruit zou kunnen zien wordt gegeven door NOC/NSF. Deze sportorganisatie zet zich in voor ‘open clubs’, niet alleen toegankelijk voor officiële leden, maar ook voor bezoekers en omwonenden. De open club wordt daarmee volgens NOC/NSF een: "ontmoetingsplek waar voor iedereen de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling en betrokkenheid wordt gecreëerd."

Het door de HospitalityGroup uitgebrachte rapport wordt met de betrokken verenigingen besproken. Op basis van dit overleg zal een definitief toekomstgericht plan worden ontwikkeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant