Mario van geneugten: 'het boek heeft al veel los gemaakt
Mario van geneugten: 'het boek heeft al veel los gemaakt". BastionX

De kofferbakmoord: 'Verdachte met alibi'

Algemeen 744 keer gelezen

Op donderdag 3 september j.l., was het precies 15 jaar geleden dat Caroline van Toledo op gruwelijke wijze werd vermoord. Ook op die dag, verscheen het boek, 'Verdachte met alibi', dat volledig over die moord gaat.

Op Voorne-Putten, en ver daar buiten, komen inmiddels de eerste reacties rond het verschijnen van het boek los. Een voormalige rechercheur schrijft: “Ik maakte deel uit van het allereerste rechercheteam, dat ter plaatse kwam op die vreselijke dag. Deze zaak heeft mij nooit losgelaten en bij mij vele nachtmerries veroorzaakt. Tot op de dag van vandaag denk ik nog erg vaak aan Caroline en haar familie. Mijn frustratie is groot, ook omdat de rechtbank er zo lang over deed om uiteindelijk tot zijn uitspraak te komen. Mijn gedachten gaan uit naar de ouders en zus, ik denk ontzettend vaak aan hen. “

Mario van Geneugten schreef het boek, waarbij de rechtszaak die meer dan drie jaar zich voortsleepte, een grote rol speelt. Hij beschrijft de negentien zittingen alsof je er als lezer zelf bij was. Dat is misschien wel de kracht van het boek. Je vraagt je al snel af waarom de verdachte zo veel en zo vaak zweeg en of de advocaat van de verdachte alleen maar bezig is geweest met pokeren op het allerhoogste niveau

Inwoners van Oostvoorne, Brielle, Rockanje en Hellevoetsluis hebben het nog steeds over de Oostvoornse kofferbakmoord. Het was niet toevallig dat op 19 november van het vorige jaar tijdens de uitspraak door de meervoudige kamer van de Rotterdamse rechtbank de belangstelling zo groot was, dat lang niet alle belangstellenden een plekje konden vinden op de publieke tribune.

Van Geneugten staat ook stil bij de de ellende waar de familie mee te maken kreeg. De worsteling van de nabestaanden was groot! De schrijver geeft een eigen draai aan die worsteling en laat zien hoe schrijnend de zestien jaren sinds de moord geweest moeten zijn.

Opvallend is zijn kritiek op de Rotterdamse rechtbank. “Je zou haast denken dat de Rotterdamse rechtbank regelmatig leek te bivakkeren op een andere planeet.”

De ontknoping van het boek is verrassend. Niet alleen is de uitspraak er eentje om je wenkbrauwen bij te fronsen, maar het is ook opvallend hoe het verhaal rond de verwerking van alle gevoelens door de familie een onverwachte wending krijgt. “ Ik hoop dat ik laat zien hoe zo'n ingewikkeld proces in Nederland handen en voeten krijgt.”

Het boek is onder andere te koop bij 'Hoofdstuk 1' in Brielle, Primera en Bruna in Brielle, Oostvoorne, Rockanje en Hellevoetsluis en de buurtsupers van Zwartewaal en Vierpolders. Voor verdere info of bestelling via internet: 'verdachtemetalibi@gmail.com'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant