Afbeelding
Column

Waanzinnig

Algemeen 445 keer gelezen

Dat het coronavirus een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid vormt, wordt door bijna iedereen beaamd. Je hoeft immers de beelden van de intensive care afdelingen uit maart-april maar in herinnering te roepen. Artsen en verpleegkundigen hadden de handen er vol aan. Veel mensen overleefden het niet. Toch blijft een deel van de bevolking volhouden dat corona een gewone vorm van griep is, die vanzelf weer verdwijnt. Een klein deel gelooft zelfs serieus dat corona een verzinsel van de overheid is. Bedoeld om met strenge maatregelen het volk te beteugelen en de macht van de overheid te vergroten.

In het weekend zag ik op Youtube een filmpje. Een man houdt een emotionele tirade tegen het doel van de overheid de wereldbevolking met 6 miljard mensen te decimeren en nog slechts 500 miljoen mensen over te houden op aarde. Hij vergelijkt de corona aanpak met de holocaust, al is het nu veel erger volgens hem. Hij roept op om massaal naar het Binnenhof op te trekken om de regering omver te werpen. Een volstrekt belachelijk betoog uiteraard, maar tot mijn verbazing was het filmpje al meer dan 775 keer ge-liked, waarvan 734 met een opgeheven duimpje en 43 keer met een duimpje naar beneden. Mensen betoonden hun instemming in woorden, waaronder ook iemand uit Brielle. Ik zie steeds vaker van dit soort idiote berichten langskomen. Het lijkt bovendien wel of deze absurde theorieën steeds meer aanhangers krijgen.

Ik sta hier versteld van. Zijn deze mensen stapelgek? Zijn het anarchistisch types die de overheid per definitie niet vertrouwen? Of mis ik als binnen het overheidssysteem functionerende burgemeester een belangrijk punt? Ik kan ermee instemmen dat je kritiek hebt op de maatregelen die de regering of regioburgemeesters nemen. Altijd kritisch blijven of een regering wel de goede dingen doet. Ik kan zelfs tot op zekere hoogte meegaan in de vrijheid van mensen om straks het anti-corona vaccin te weigeren. Persoonlijke vrijheid is een groot goed. En dwang is zelden probaat.

De grens is echter bereikt als jouw persoonlijke vrijheid die van anderen in gevaar brengt. Mensen die denken dat de coronamaatregelen één groot complot van de overheid zijn en zich dus nergens aan willen houden, vormen het echte gevaar voor de samenleving. Negeren kunnen we deze geluiden dus niet. Zelfs als er maar één woord voor is: waanzinnig! Daarom een goede raad: laat u zelf niet gek maken! Blijf de coronamaatregelen volgen. Dat is niet alleen voor u, maar voor ons allemaal het beste!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant