Afbeelding
Dagboeknotities

Joggen

Algemeen 244 keer gelezen

Het is fantastisch, maar ook triest. Zowel Brielle als Westvoorne zijn JOGG-gemeenten geworden. JOGG betekent Jongeren op Gezond Gewicht. Doel is een omgeving te scheppen waarin kinderen en jongeren gemotiveerd worden gezond te bewegen en te eten. Het idee is dat dit op alle fronten tegelijk wordt aangepakt: thuis, in de buurt, op school, op de kinderopvang, bij de sportclubs, in de vrije tijd.

Er komt een heel netwerk aan te pas. Het gemeentebestuur, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en kennisinstellingen gaan zorgen voor een gezondere omgeving. Dat moet in praktijk gebracht worden met professionals, ondernemers, burgers, ouders en kinderen.

Het is bepaald geen overbodig initiatief. Ongeveer de helft van de Nederlanders is te zwaar. In Brielle en Westvoorne kampt zelfs meer dan de helft van de inwoners met overgewicht. We hebben het dan niet over dat extra kilootje na een luie vakantie of die pondjes na de decembermaand. Mensen met overgewicht lopen serieuze gezondheidsrisico’s. Naarmate het overgewicht groter is, treden de gezondheidsproblemen vaker op en zijn ze ernstiger. Ziekten gerelateerd aan overgewicht zijn diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.

En hoewel sommigen beweren dat ze van een blaadje sla al dik worden, of van medicijnen, of gewoon ‘omdat het in de familie zit’, is de oorzaak van dat overgewicht in bijna alle gevallen een ongezonde leefstijl. Kort samengevat: teveel eten en te weinig bewegen. Als je daar als kind aan gewend raakt, wordt het moeilijk om er als volwassene verandering in te brengen. Een fantastisch initiatief dus, dat JOGG.

Maar hoe triest dat zoiets nodig is. Hoe treurig dat jan en alleman in het geweer moet komen om kinderen een normale manier van leven aan te leren. Wat is er gebeurd dat dit niet meer vanzelf gaat? Komt het door de spelcomputers en de iPad? Waarom zien we in de straten en op speelveldjes zo weinig kinderen touwtje springen, verstoppertje of tikkertje spelen of voetballen? Ze zitten toch niet de hele dag naar een schermpje te staren?

Met stomme verbazing las ik dat bij de kick-off van Westvoorne als JOGG-gemeente kinderen uit groep zeven met hun leerkrachten ‘The Daily Mile’ liepen. Uiteraard iets Engels, dat snap ik, anders klinkt het saai, maar wat is het? Even opgezocht (er is een complete website over): een eenvoudig, maar effectief concept dat toegepast kan worden op elke basisschool of peuterspeelzaal. Dagelijks onderbreken kinderen de les vijftien minuten om in hun eigen tempo een rondje te rennen of joggen met hun klasgenoten.

Nounou zeg! Misschien ben ik te bejaard, maar weet je hoe dat bij ons vroeger genoemd werd? Speelkwartier! Even mocht je uit dat muffe klaslokaal de buitenlucht in. Gingen wij daar dan op onze luie kinderreet zitten? Echt niet. Wij holden, draafden en renden automatisch en vanzelf in het rond. Hoefde niemand ons iets over uit te leggen. En onze leerkracht dan? Die zat binnen op z’n gemak een sjekkie te roken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant