Afbeelding

Vermogen stijgt door eigen woning

Algemeen 231 keer gelezen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat het vermogen is van de Nederlandse huishoudens.

Het doorsnee vermogen bedraagt in 2019 ruim 49 duizend euro. Dat is 12 duizend euro meer dan in 2018. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, is het vermogen iets meer dan 15 duizend euro.

Eigen woning belangrijkste bezit
7,8 miljoen huishoudens bezitten samen 2.400 miljard euro. Daartegenover stond 870 miljard aan schulden! 6 op de 10 huishoudens heeft een eigen woning. De eigen woning vormt met 60 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden en aanmerkelijk belang. De hypotheekschuld is de grootste schuldenpost.

Hoogste vermogen bij ouderen
Mensen bouwen in de loop van hun leven hun vermogen op. Zo hebben jonge huishoudens met een hoofdkostwinner tot 25 jaar nauwelijks vermogen. De hoogste vermogens vind je bij de 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen woning en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Begin 2019 bedroeg het doorsnee vermogen van 65-plushuishoudens 142,6 duizend euro.

Per gemeente
Bloemendaal was in 2019 de meest vermogende gemeente van Nederland, het doorsnee vermogen is daar 381 duizend euro. Brabant is een rijke provincie met Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot en Sint-Anthonis in de top tien.

Ook Laren, Rozendaal, Heemstede, Bunnik en Bergen behoren tot de tien gemeenten met de hoogste vermogens. In de grote steden bevinden zich veel huishoudens met een laag vermogen.

Het minst vermogend is Rotterdam met een doorsnee vermogen 6,1 duizend euro.

In onze omgeving zijn de doorsnee vermogens: Brielle 71 duizend euro, Nissewaard 28 duizend euro, Hellevoetsluis zo'n 42 duizend euro en Westvoorne ruim 164 duizend euro. Op Goeree Overflakkee is het doorsnee vermogen ruim 78 duizend euro,

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant