De ambulancepost bij de N57 (Foto: Wil van Balen)
De ambulancepost bij de N57 (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Opening ambulancepost langs N57 verbetert aanrijtijden

Algemeen 940 keer gelezen

Vorig jaar werd de nieuwe ambulancepost langs de N57 bij Hellevoetsluis geopend. Burgemeester Milène Junius sprak toen samen met wethouder Hans van der Velde en algemeen Arjen Littooij, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), de verwachting uit dat de inwoners van Voorne-Putten konden rekenen op snellere aanrijtijden van de ambulances.

Dat een nieuwe post in Hellevoetsluis nodig was, wist iedereen wel. De post aan de Haringvlietweg zat op een moeilijke lokatie en de post was een vervallen portokabin waar je eigenlijk met goed fatsoen niet kon posten.

Eén jaar verder kunnen we stellen dat de verwachtingen ten dele zijn uitgekomen.

In Hellevoetsluis vonden in 2020 maandelijks tussen de 101 en 133 spoedritten plaats. Daarvan komen er gemiddeld nog slechts 11% te laat. Dat is een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren. Ook voor Rockanje en Tinte zijn de cijfers verbeterd, duidelijk het gevolg van de ingebruikname van de ambulancepost bij de kruising van de N57 en de Zwartedijk tussen Hellevoetsluis en Rockanje in april vorig jaar.

In Brielle en Westvoorne moet ondanks de nieuwe ambulancepost nog te laag gewacht worden op een ambulance. Datzelfde geldt voor de gemeente Nissewaard, waar behoefte is aan een ambulancepost in of bij Spijkenisse.

Normen
Voor ambulances moet de spreiding van de standplaatsen zo zijn dat in de desbetreffende regio minstens 97 procent van de bevolking binnen 15 minuten door een ambulance bereikt kan worden. Daarnaast geldt dat spoedritten onder normale omstandigheden in 95 procent van de gevallen binnen 15 minuten na aanname van de melding ter plaatse moeten zijn.

Landelijk is 92.7% van de ritten op tijd bij de patiënt. In de regio Rijnmond is dat 90,96%. En binnen 17.26 minuten is 95% van de ambulances bij de patiënt. Er geldt verder een 45-minuten norm, dat is de tijd die het mag duren na een 112-melding eer de patiënt bij het ziekenhuis is. Deze norm geldt voor spoedritten.

Ritten
Een zogenaamde A-rit betekent spoed. Indien u een ambulance met zwaailicht en sirene ziet rijden, is er meestal sprake van een ‘A1-urgentie’. De patiënt heeft dringend hulp nodig. Elke seconde telt. De wet schrijft voor dat de ambulance binnen een kwartier na de melding bij de patiënt aanwezig moet zijn.

Een ‘A2-urgentie’ is ook dringend, maar iets minder. De ambulance rijdt dan meestal zonder voorrangssignalen, maar wel met gepaste spoed om binnen een half uur aanwezig te zijn bij de patiënt.
Een zogenaamd ‘B-vervoer’ is een bestelde, dus vooraf geplande rit.
Patiënten die onderweg verpleegkundige ondersteuning nodig hebben, worden met een B-rit bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis naar een verpleeghuis gebracht, overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, of naar een onderzoek, operatie of bestraling gebracht.

Ambulances voeren tussen de spoedritten door ook B-ritten uit.

AZRR
In de Rijnmondregio is Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) de organisatie die ambulancezorg levert.
Bijna 400 ambulancezorg-medewerkers staan 24/7 paraat om de ruim 1, 2 miljoen inwoners in het verzorgingsgebied en de vele tienduizenden werknemers in het uitgebreide haven- en industriegebied in geval van nood bij te staan. Het gaat daarbij om zowel spoed- als besteld vervoer. In Rotterdam-Rijnmond rijden 72 ambulances, verspreid over 15 standplaatsen.

Er werden in 2019 bijna 115.000 ritten (‘inzetten') uitgevoerd waarvan ruim 80.000 met spoed. Overigens zijn daarvan meer dan 12.000 ritten afgebroken of waren loos alarm.

Met dank aan Willem Heijdacker van de Stichting Acute Zorg VPR.

Bron aanrijtijden: https://www.rijnmondveilig.nl/dashboard/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant