Afbeelding

Kaarsen in huis kunnen gevaar opleveren!

Algemeen 529 keer gelezen

De decembermaand komt er weer aan. Veel mensen steken (extra) kaarsen aan. Weet u dat een kaars wel gezellig is, maar helemaal niet zo goed is voor uw gezondheid? Want in veel Nederlandse huizen is de luchtkwaliteit ‘s avonds slecht.

Dat komt door het fijnstof dat vrijkomt tijdens het bakken en braden van eten en door het branden van kaarsen. In 15 procent van de huizen is het fijnstofgehalte hoger dan de fijnstofnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vooral in energiezuinige woningen lijkt dit een risico.

Nul op de meter huizen
Nieuwbouwhuizen zouden een goede installatie moeten krijgen voor zowel de aanvoer van frisse lucht als de afvoer van vervuilde (kook)lucht. Nieuwe huizen zijn nu vaak luchtdicht. Dit komt omdat de focus vooral ligt op energiebesparing. Maar zou de gezondheid en het comfort van de bewoner niet op de eerste plaats moeten komen? Deze vraag stellen zou een ondermijning voor het draagvlak van energiezuinige woningen kunnen zijn. Toch moet deze worden gesteld. Het probleem van de huidige energiezuinige en luchtdichte woningen is dat alles moet kloppen, wil het werken. Je kan en mag het raam niet meer open zetten, omdat anders onbedoelde luchtlekken ertoe kunnen leiden dat de laagtemperatuurverwarming het niet trekt. En dan heb je nog de ventilatie. Deze moet echt gefinetuned zijn. Als er ook maar iets niet goed geïnstalleerd of gemonteerd is, gaat het fout. Als ergens een luchtlek ontstaat kunnen er problemen ontstaan als de verwarming krap is ingericht.

Nul-op-de-meter woningen zijn vaak super geisoleerd, maar wat te denken van radon dat in het beton zit (ook in de grond trouwens)? Dat kan dan moeilijk ontsnappen en radon veroorzaakt ziektes.

Ook risicovolle ophoping van gassen zoals CO2 of vluchtige organische stoffen zoals formaldehyde kan een probleem zijn in de nul op de meter huizen.

Het RIVM onderstreepte kort geleden nog het belang van een goede ventilatie in Nederlandse woningen om de blootstelling aan radon te verminderen. En nu zijn daar de gezondheidsrisico’s door blootstelling aan fijnstof door onvoldoende kookafzuiging bijgekomen, zeker in luchtdichte woningen.

In sommige huizen wordt de advieswaarde niet overschreden, in andere huizen gebeurt het vaak. Dat komt vooral door de manier van koken. Van invloed zijn de bakduur, bakken op hoge temperatuur zoals wokken, het gebruik van een afzuigkap en de plaats van de pannen op het fornuis. In de recent verschenen ‘Technical Note 68 Residential Ventilation and Health’, van het AIVC (Air Infiltration and Ventilation Centre) is terug te lezen dat ondermeer fijnstof meer aandacht verdient. Fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Blootstelling kan leiden tot onder meer luchtwegklachten.

Kaarsen
Nog even terug naar de vermeende negatieve gevolgen voor je gezondheid als je kaarsen in huis aansteekt. De Universiteit van Kopenhagen heeft al in 2017 gesteld dat het gebruik van kaarsen fijnstof laat vrijkomen bij de verbranding. Je kan de uitstoot van een kaars bijvoorbeeld zien als je een kaarsje onder een brandertje zet, dat krijgt dan roetaanslag. Als de kaars in de vrije ruimte laat branden komt deze uitstoot in de lucht te hangen. Dit zorgt voor een slechte luchtkwaliteit in huis, wat invloed kan hebben op je gezondheid. Je zult er niet van de ene op de andere dag van omvallen, maar een lange inademing kan slecht uitpakken.
Toch betekent dit niet dat je nooit meer een kaarsje kunt branden. Zo af en toe een kaarsje branden is niet erg, als je maar goed ventileert. Het af en toe branden van een kaars zal het verschil niet maken. Maar heb je avond na avond een rij kaarsen aan zonder een geopend raam? Dan zou je kunnen minderen en goed ventileren.

Bron: onderzoek van TNO en Inhome Air Quality Consortium

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant