Ontspannen recreëren bij de Plas van Heenvliet lijkt nog ver weg..
Ontspannen recreëren bij de Plas van Heenvliet lijkt nog ver weg..

Plas van Heenvliet blijft hoofdpijndossier

Algemeen 476 keer gelezen

Eind oktober zullen de stortingen van industriële grond in de Plas van Heenvliet worden hervat. Het werk lag maandenlang stil in verband met de PFAS-problematiek. Mede na het min of meer geruststellende rapport van de RIVM, zien de gemeente Brielle en het Waterschap Hollandse Delta nu geen belemmeringen meer om verder te gaan met de werkzaamheden.

Hennie Wiersma-den Dulk (fractie PvdA in Waterschap Hollandse Delta) maakt zich echter zorgen over de mate van de vervuiling bij de Plas en stelde daarom kritische vragen aan het Waterschap dat het beheer heeft over de waterkwaliteit.

Hoofdpijndossier
Het was de bedoeling de Plas van Heenvliet in 2020 als recreatieplas op te leveren, maar daar ontspannen recreëren daar lijkt nog steeds ver weg. De Plas kwam afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws. In 2015 kaartte toenmalig raadslid Yvonne de Groot (PvdA) aan dat schippers die grond vervoerden naar de plas gezondheidsklachten kregen. Het antwoord was toen dat men zich niet ongerust hoefde te maken. In februari 2018 werd er 200.000 ton grond aangetroffen die bleek te zijn verontreinigd met benzeen, tolueen en oplosmiddelen. En als laatste was er de PFAS-kwestie.

Niet gerust
Het RIVM stelt in zijn rapport dat er na oplevering van de plas als recreatiegebied geen gezondheidsrisico’s zullen zijn voor recreanten. De bodem zal dan zijn afgedekt met een minimaal 0,5 m dikke ‘leeflaag’ (grond die vergelijkbaar is met de normaal aanwezige grond). De giftige stoffen die aanwezig zijn in de hieronder liggende industriële grond zullen niet door deze leeflaag heen kunnen dringen. Hennie Wiersma, en met haar de inwoners van Zwartewaal, zijn nog niet gerust. Waarom immers zou het RIVM in hetzelfde rapport aanbevelen om het zwemwater de komende jaren regelmatig te controleren op de aanwezigheid van giftige stoffen?

Kritische vragen
Hennie Wiersma springt op de bres voor de Zwartewalers en stelde in augustus jl. kritische vragen aan het Waterschap dat immers verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het water. Wat haar betreft kan niemand garanderen dat wanneer een strandje wordt aangelegd waar kinderen lekker kunnen gaan zwemmen en in het zand graven, er geen gevaar zal zijn dat de onderliggende grond bloot komt te liggen. Er is volgens haar ook geconstateerd dat de grond verontreinigde stoffen bevat zoals phenol en para-cresol (4-methyl phenol). Dit is een zeer gevaarlijke chemicaliënsoort en giftig bij opname door de mond, door inademing en door opname via de huid. Toen ze hoorde dat de werkzaamheden eind oktober zouden worden hervat, heeft ze opnieuw vragen gesteld. Hier heeft ze nog geen antwoord op gekregen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant