Afbeelding
Column

Wordt vervolgd?

Algemeen 240 keer gelezen

Via LinkedIn werd ik onlangs gefeliciteerd omdat ik zes jaar burgemeester van Brielle was. Op 16 oktober 2014 begon namelijk mijn aanstelling. Zes jaar burgemeester zijn betekent doorgaans dat je eerste termijn erop zit en aan de tweede termijn begint. In mijn geval is het anders. Het eerste jaar was ik waarnemend burgemeester en pas vanaf 28 oktober 2015 werd ik ‘kroonbenoemd’ burgemeester. De felicitaties zijn niettemin op hun plaats. Want ik heb van die zes jaar enorm genoten. Ik vervul een prachtige functie in een geweldige gemeente!

Nog een jaar te gaan dus voordat mijn termijn als 1e burger van deze gemeente eindigt. Binnenkort begint de voorbereiding voor een eventuele herbenoeming. Ik zal gesprekken voeren met de Commissaris van de Koning en met de Vertrouwenscommissie van de Gemeenteraad. Ook zal de Commissaris van de Koning zich met de Raad verstaan. De Commissaris van de Koning beslist over de herbenoeming, maar doorgaans alleen als ook de Raad daarmee instemt. De wethouders en de Gemeentesecretaris kunnen door de Raad om advies worden gevraagd maar zij hebben geen stemrecht.

Inwoners hebben hierop helaas geen invloed. Een gekozen burgemeester kennen wij in ons land immers niet. Wel is enkele jaren geleden door het parlement de zinsnede dat een burgemeester door de Kroon benoemd wordt uit de Grondwet geschrapt. Of daardoor de aanstellingsprocedure van een burgemeester snel gaat veranderen is onwaarschijnlijk. Er is bij de landelijke, regionale en lokale bestuurders in meerderheid geen draagvlak voor meer directe invloed van de kiezer op de aanstelling van een burgemeester. Ik betreur dat. Ik zou het niet zo gek vinden als inwoners een stem hebben bij de aanstelling of herbenoeming van de 1e burger van de gemeente. Ik voel me immers als burgemeester de eerste vertegenwoordiger van de hele Brielse gemeenschap. Ik ben daarom ook best benieuwd wat de inwoners van Brielle na zes jaar van mij vinden. Wat doe ik goed? Wat kan nog verbeterd worden? Wat zou men liever anders zien? Willen ze nog met mij door? Geen rare vragen toch? Een representatieve enquête onder de Briellenaren zou ik toejuichen. Zelf kan ik dat moeilijk organiseren, maar misschien ziet de Gemeenteraad er iets in.

Overigens is mijn eventuele herbenoeming kortstondig . Op 1 januari 2023 ontstaat immers de nieuwe gemeente Voorne. De drie burgemeesters leggen hun functie op de laatste dag van 2022 neer en maken plaats maken voor een tijdelijke, waarnemend burgemeester. Aan het instituut burgemeesterschap van Brielle komt dan voorgoed een einde!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant