Afbeelding
Dagboeknotities

Heilige grond

Algemeen 186 keer gelezen

In de Brielse gemeenteraad stond vorige week het nieuwe monument bij de Noordpoort op de agenda. Na een inspraakprocedure van twee jaar is er een groep mensen die alsnog een vinger in de pap willen hebben, omdat ze het niet eens zijn met het voorstel dat er nu ligt. Er was een inspreker die namens die groep sprak en er volgde een genuanceerd debat. Over één ding was iedereen het wel eens: er was ‘iets’ misgegaan in de communicatie gedurende het hele traject. Maar wat? Kennelijk kon of wilde niet iedereen meepraten toen dat nog mogelijk was.

Nu is er ongenoegen en dat is te zien op de sociale media. Hoewel we zeker niet moeten vervallen in een Facebook-democratie, zoals iemand al stelde, is het internet tegenwoordig de plaats om ‘de taal van de straat’ op te pikken. Tijd om eens wat rond te wandelen in die digitale straten. Opmerkelijk wat je daar hoort.

Ten eerste natuurlijk het soort uitingen die je vroeger, in de goede oude tijd toen de horeca nog open was, in kroegen wel hoorde. Bijvoorbeeld de benamingen voor het beoogde monument: een wanstaltig skelet, een gruwelplan, een foeilelijk gedrocht en ga zo maar door. En uiteraard moeten ook de raadsleden het ontgelden: die houten koppen moeten eens flink wakker geschud worden, ‘ze’ snappen het daar echt gewoon niet, ‘ze’ gaan gewoon hun zin doordrammen. Alles bij elkaar is het gewoon een ondemocratisch zootje. Gewoon.

Ten tweede een kleffe golf aan vals sentiment. Het zou hier gaan om ‘heilige grond’. (Daar valt nog heel wat over te zeggen. Andere keer misschien.) En met het nieuwe monument gaat ‘ons Brieltje’ zijn ziel verliezen! Er was zelfs een sinterklazerig gedicht bij elkaar gerijmeld waarin onder andere gesteld wordt dat ons Brieltje huilt omdat de historie wordt verkwanseld. Maar vooruit, we hebben er begrip voor dat emoties soms hoog kunnen oplopen.

Ten derde een verschijnsel dat echt zorgwekkend is: vreemdelingenhaat. Het zijn ‘de van buiten gekomenen’ die alles willen vernieuwen. ‘Van buitenaf’ komen de gekste ideeën. Alles gaat mis ‘met dank aan de import’.

Van wie komen die enge schrijfsels? Zijn dat ‘oerBriellenaren’? Wanneer mag je je zo noemen? Ik zag in dat kleine groepje dat zich steeds roerde toch zeker enkele schrijvers die zelf wel van héél erg ver buitenaf komen. En dan nog wat. Ik zou maar blij zijn met al die ‘import’. Dankzij al die ‘vreemdelingen’ heeft Brielle nog bestuurders voor het verenigingsleven, nog ondernemers en anderen die allerlei noodzakelijke voorzieningen draaiende houden. En mensen die – vaak in hun vrije tijd – bereid zijn de stad te besturen en constant door jan en alleman afgezeken worden.

Nu even terug naar de nuchtere werkelijkheid. Misschien zijn er inmiddels 1500 handtekeningen opgehaald van tegenstanders van het monument. Als je een clubje vindt dat dezelfde energie erin wil steken, dan halen voorstanders waarschijnlijk ook wel 1500 stuks op. Brielle heeft ongeveer 17.000 inwoners. Dat betekent dat er 14.000 overblijven die het weinig kan schelen wat er met de Noordpoort en die heilige grond gebeurt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant