Bram Poldervaart (r) in gesprek met At Eenburg (l) (Foto: Marjan Vrijvogel)
Bram Poldervaart (r) in gesprek met At Eenburg (l) (Foto: Marjan Vrijvogel)

De Maskerade Vroeger en Nu

Algemeen 496 keer gelezen

De Maskerade is een eeuwenoude Brielse traditie. Al in 1850 wordt in de archieven melding gemaakt van de Brielse Maskerade. Het was toen al een jaarlijks terugkerend evenement. Hoogtijdagen waren de jaren 1950. Het was toen drukker dan ooit.

Een Briellenaar die zich die tijd nog goed herinnert, is At van Eendenburg. “Ja, in de jaren vijftig was de Brielse Maskerade echt een hoogtepunt. Brielle had toen nog een centrumfunctie op Voorne-Putten, mensen van het hele eiland kwamen hier inkopen doen en de winkeliers organiseerden in aanloop naar Sinterklaas een loterij, de Brielse trek. De prijzen van die loterij werden tijdens de Maskerade bekend gemaakt en dat trok natuurlijk ook veel volk. Vanuit heel Voorne-Putten trokken de mensen dan naar Den Briel. Het is een tijd rustig geweest, maar de laatste jaren is de Maskerade weer in trek, maar of het ooit weer zo druk wordt als vroeger….”.

At is een geboren Briellenaar die van huis uit al vertrouwd was met de Maskerade. Zijn vader deed elk jaar mee met een groep collega’s van het GEB. En hij herinnert zich nog dat zijn moeder samen en een vriendin als Chinese vrouwen in een riksja door de Voorstraat reden. “Als kind was ik er wel een beetje bang van. Al die mensen met maskers in het donker. Sommigen vonden het ook leuk om je schrik aan te jagen.” Later ging At zelf meedoen met een vriendengroep. “We hebben een keer een Spoetnik nagebouwd en in de jaren tachtig hebben we met een doodskist de Brielse middenstand ten grave gedragen. Het ging in die tijd niet goed met de winkeliers die concurrentie kreeg van grote winkelketens, zoals Blokker en Kruitvat.”

Toen in 2013 de oproep kwam om de Maskerade weer nieuw leven in te blazen was At weer van de partij. Samen met zijn kleinkinderen die inmiddels ook fan zijn geworden heeft hij in 2014 de Fons Löbkerprijs gewonnen, dat was het jaar dat Gregor Rensen als burgemeester voor één jaar was benoemd, daar had de familie Eendenburg een parodie opgemaakt.

Zelf vindt At het niet zo belangrijk om een prijs te winnen. Het leukste vindt hij als de mensen hem niet herkennen. Humor heeft At ook. Tijdens ons gesprek loopt hij even weg en komt terug met een groot coronaspatbord om tussen hem en mij in te zetten en het masker van burgemeester van Sleen, waarmee hij vorig jaar meedeed. Het thema was de onafgebouwde huizen aan de Van Sleenstraat. “Bijna niemand herkende mij toen”, zegt hij lachend, “Als je anoniem bent, voel je je vrijer en durf je veel meer dan normaal.” “Jammer dat dit jaar de Maskerade niet kan doorgaan, want het blijft een leuk evenement. En het leukste is als je zelf meedoet, want vooral tijdens de voorbereidingen heb je heel veel lol met elkaar.”

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant