Carry Maria Klein Gunnewiek (Foto: Marjan Vrijvogel)
Carry Maria Klein Gunnewiek (Foto: Marjan Vrijvogel) Marjan Vrijvogel

De Maskerade, een typisch Brielse traditie

Algemeen 508 keer gelezen

De Maskerade, de jaarlijkse typisch Brielse traditie op de avond van 5 december, zal dit jaar helaas niet op de gebruikelijke manier door kunnen gaan. Maar Stichting Kunst en Cultuur Brielle, die dit evenement jaarlijks organiseert, heeft ideeën voor een alternatieve vorm. Daarover binnenkort meer.

In aanloop naar 5 december worden een paar enthousiaste Maskeradegangers geïnterviewd. Vorige week was dat At van Eendenburg en deze keer Carry Maria Klein Gunnewiek. Carry Maria woont sinds 2008 in Brielle. Ze komt oorspronkelijk uit de Achterhoek en heeft tijdens een vakantie in Frankrijk haar Brielse partner Michaël ontmoet. Door haar functie bij het Brestheater en haar werk voor de Brielse Winkeliers en de Gemeente Brielle is zij inmiddels een bekende verschijning geworden in het Brielse leven. Al vanaf het begin hoorde ze de verhalen over de Brielse Maskerade van Michaëls familie die zelf vroeger ook regelmatig meededen. “Ik ging altijd even kijken. Het is zo’n bijzondere ervaring. Je loopt door de donkere en koude straten van Brielle en dan gebeurt er ineens van alles. Er is heel veel te zien en er hangt een gezellige sfeer. Ik ga altijd heel vrolijk en beladen met indrukken terug naar huis. Fantastisch dat we zo iets hebben in Brielle. Dat iedereen op ludieke wijze zijn mening kan uiten en dat de burgemeester en de wethouders erbij zijn. Dat heb je toch nergens in Nederland?” Mensen zijn ook zo origineel. Een paar jaar geleden toen besloten werd dat de deelnemers een vaste plaats kregen toegewezen, reageerden sommigen positief en waren anderen wat minder enthousiast. En toen stond daar die mevrouw met het bord ‘Maskerade op een plek, ik vind het wel een beetje gek.’ Dat vond ik zo grappig dat ook dat besluit van de organisatie van de Maskerade weer onder de loep genomen werd.”

Vorig jaar deed Carry Maria zelf voor het eerst mee. Een vriendin van haar was enthousiast geworden tijdens een workshop over de kracht van maskers en ze besloten als ijskoninginnen verkleed te gaan. Ze vielen meteen op door hun prachtige uitdossingen. “Ik ben normaal altijd aardig en vriendelijk en ik vond het heel spannend om te zien hoe mensen op je reageerden als je koud en afstandelijk deed. Heerlijk om zo’n rol te spelen. Soms was ik zo kil tegen mensen dat ik er achteraf spijt van had”, zegt ze lachend. “Maar we hebben ontzettend veel lol gehad vooral door alle reacties die we uit het publiek kregen.” Tot het laatste toe bleven de ijskoninginnen in hun rol. Zelfs toen ze van Sinterklaas de aanmoedigingsprijs ontvingen bleven de dames stoïcijns. Een hand gaven ze hem niet en toch had toen nog niemand van corona gehoord.

“De Maskerade is echt een feest van Brielle en van de Briellenaren. Leuk dat het de laatste jaren weer zo gezellig is en dat iedereen beseft hoe waardevol het is,” zo besluit Carry.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant