Afbeelding
Column

Staakt de cultuurstrijd!

Algemeen 454 keer gelezen

De gemeenteraad heeft in ruime meerderheid ‘ja’ gezegd tegen de realisering van het houten kunstwerk op het 1 April bolwerk. Het ontwerp voor een gestileerde Noordpoort leidde tot veel onbegrip en weerstand. Een petitie met ruim 800 handtekeningen van tegenstanders werd mij overhandigd. Tot mijn verbazing ook een hoop van niet-Briellenaren, zelfs uit het buitenland. Bij de in ontvangst neming heb ik gezegd dat het protest wel erg laat op gang is gekomen en dat er een kans uit duizenden wordt weggegooid als het plan hierdoor sneuvelt. Ik betwijfel namelijk of het er dan nog ooit van komt om het 1 April monument te verfraaien. Terwijl het monument volgens velen geen uitstraling heeft die past bij de historische betekenis van deze plek. Of bezoekers weet te trekken.

Ik doe daarom een beroep op de stichting Noordpoort om zich bij het besluit van de gemeenteraad neer te leggen. Een kunstwerk kiezen waar iedereen achter kan staan is vrijwel onmogelijk. Over wat wel en niet passend is voor deze plek, zul je het nooit eens worden. De weerstand tegen het ontwerp is zeker omvangrijk. Ook het alternatief van de stichting, het terugbouwen van wat we ons voorstellen bij de poort uit 1572, kan op veel weerstand rekenen. Bovendien weten we niet eens zeker hoe die poort er precies uit heeft gezien, waardoor het al gauw een decorstuk uit een fantasy film wordt.

De Stichting Noordpoort heeft zijn punt gemaakt. Ik heb respect voor de negatieve gevoelens van de tegenstanders. Maar evengoed vind ik dat recht moet worden gedaan aan de inzet en betrokkenheid van diegenen die zich de afgelopen twee jaar met grote toewijding en inzet hebben ingezet voor een origineel ontwerp voor het 1 April bolwerk. En origineel is het zeker geworden.

Zelf heb ik mij niet publiekelijk uitgelaten of ik het ontwerp mooi vind of niet. Ik wil ook niet in een Brielse cultuurstrijd terecht komen. Net als bij eerdere discussies over de doorgang bij de Kaaipoort of de trap bij het Molenbolwerk. Dat laatste is overigens een favoriete plek voor toeristen en bruidsparen. Het is daarom goed dat we een gemeenteraad hebben die de knoop in dit soort situaties kan door hakken. Zo werkt de lokale democratie.

Het zou daarom jammer zijn de stichting in zijn verzet volhardt en juristen hierover het laatste woord moeten gaan spreken. Wat mij betreft is het ontwerp bijzonder genoeg om het een kans op realisatie te geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant