Nederland doet voor de 5de keer mee
Nederland doet voor de 5de keer mee

Geweld achter de voordeur. Orange the World.

Algemeen 228 keer gelezen

De coronacrisis betekent voor veel mensen gedwongen thuisblijven. Er kunnen spanningen in het gezin ontstaan doordat we de hele dag op elkaars lip zitten. Mogelijk zijn er bijkomende zorgen: dreigende werkloosheid, financie¨le zorgen, drukke kinderen. Geweld ligt op de loer.

Ook in uw eigen omgeving komt geweld achter de voordeur voor! Je merkt het vaak niet eens. Bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond komen maandelijks ruim 1.200 meldingen binnen over huiselijk geweld en zijn er bijna 900 adviesaanvragen, waaronder meer dan 500 over kindermishandeling. Artsen en scholen spelen een belangrijke rol, maar in deze corona-periode zien die de mensen waarom het gaat minder. En dat baart zorgen.

Het is mede daarom goed dat de internationale campagne Orange the World 2020 binnenkort plaatsvindt. In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nederland doet voor de 5de keer mee en trekt het breder: het gaat om alle mensen die te maken hebben met geweld. Of dat nu thuis is, op het werk, op school. Zeker 150 gemeenten en 8 provincies doen mee en er worden ruim 250 objecten oranje verlicht om aandacht te vragen voor het thema ‘Meld geweld'.

De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard, Westvoorne en Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg ondersteunen Orange the World krachtig Er wordt waar mogelijk ingezet op bewustwording en hulp. Gebouwen in de gemeenten worden oranje uitgelicht: in Hellevoetsluis zijn dat het Prinsehuis, het Cultuurhuis en Molen Zeezicht, in Nissewaard de sequoiaboom op het Baljuwplein, in Brielle een van de bruggen en in Westvoorne cultureel centrum De Man.

Masker 19
Het is ongelooflijk moeilijk om de stap naar een melding te zetten. Mensen die lijden onder (huiselijk) geweld kunnen altijd contact opnemen met hulpverleningsorganisaties als Veilig Thuis of de politie. Een nieuwe en vindingrijke manier is de boodschap ‘masker 19’ bij de apotheek. Het gaat als volgt: bij de balie van de apotheek geef je aan een masker 19 te willen bestellen. Vanwege de vraag naar mondmaskers valt die bestelling bij andere klanten niet op. Na die vraag volgt altijd actie voor hulp. Als je alleen bent belt de apotheker met jou naar Veilig Thuis. Is je gewelddadige partner in de buurt, dan meldt de apotheker je hulpvraag daar zelf. Hulporganisaties als Veilig Thuis verlagen de drempel voor meldingen door ook app- en chat-diensten aan te bieden. Deze werkwijze sluit aan bij de oproep van secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres: ‘We moeten manieren vinden waarop vrouwen toch hulp kunnen zoeken, zonder dat de dader daarachter komt’. Het houdt namelijk niet op, totdat je iets doet.

De oproep geldt niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor hun omgeving. Nu mensen elkaar minder treffen op verjaardagsfeestjes, school of de sportclub, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. Daarom is het extra van belang dat de omgeving de wegen kent om iets te doen.

Veilig Thuis kunt u 24 uur per dag gratis bellen voor telefonisch advies, een melding of het delen van zorgen. Telefoon 0800 – 2000. Bel bij direct gevaar altijd 112!

Voor informatie over de campagne kunt u een mail sturen naar: Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg: voorneputtenrozenburg@soroptimist.nl of kijken op de landelijke website van Soroptimistclub Nederland: www.soroptimist.nl. U kunt daar ook de petitie tekenen zodat iedere vrouw iedere vorm van geweld kan melden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant