Deze foto laat meer zien dan zo maar een bus
Deze foto laat meer zien dan zo maar een bus archief Jan Bazen

Foto uit de oude doos

Algemeen 583 keer gelezen

De redactie heeft met de foto van afgelopen week, heel wat op haar hals gehaald. Het was voor de lezers niet makkelijk de raadplaat op te lossen. Wat het er niet eenvoudiger op maakte, was dat deze keer de redactie ook niet het fijne wist van de foto. Uiteindelijk kwamen we er, met hulp van enkele Briellenaren, gelukkig wel uit.

De man van een echtpaar waarvan beiden zijn geboren en getogen in Den Briel zei; ”Ik heb er samen met mijn vrouw over zitten dubben. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het moest gaan om de huizen die in de buurt stonden van waar tegenwoordig het streekverpleeghuis staat." Maar helemaal zeker van hun zaak waren ze niet. Een inwoonster van Den Briel, die meer dan 80 jaar geleden werd geboren aan de Kloosterweg, zette haar bril op en af en keek nog eens goed. Ze wikte en woog. Haar stem klonk niet zeker toen ze zei; “Ik werkte ooit bij de veiling en ik kan me herinneren dat je vanaf de plek waar ik werkte op dezelfde manier tegen de Brielse Dom aan keek. Die bungalows moeten dus ergens in de buurt van de veiling hebben gestaan."

Ze hadden alle drie gelijk. De foto van vorige week werd overigens genomen in juli 1964. Dat is al weer 56 jaar geleden! Het bijhorende onderschrift van de foto is 'bungalowpark de Plantage'. De conclusie is dan ook dat de woningen op de foto plaats hebben moeten maken voor het streekverpleegtehuis 'de Plantage', zoals dat er heden ten dage nog staat.

De foto van deze week laat duidelijk zien wat er op staat. Het is een bus. Op zichzelf niet bijzonder zou je zeggen. Maar als je nog eens goed kijkt, zie je op zijn zachtst gezegd een wel heel bijzondere bestemming van die bus. Wie weet over de bestemmingsnaam de achtergrond te vertellen? Wie kan zeggen waar die foto in Den Briel genomen is? De huizen op de achtergrond geven een vingerwijzing. Ze staan er nog steeds en zien er nog precies hetzelfde uit.

En dan nog de werklui. Misschien herken je één van hen of wellicht wel allebei. Wie kent de antwoorden op de vragen? We zijn, zoals altijd, benieuwd naar jullie reacties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant