Maak gebruik van de gevallen bladeren.
Maak gebruik van de gevallen bladeren. Foto: Reinis

Dit jaar overleeft uw tuin het najaar!

Algemeen 283 keer gelezen

Wij zitten al een tijdje in het herfstseizoen. De dagen zijn korter, de avonden langer, het regent meer en het begint steeds kouder te worden. Vanzelfsprekend worden wij fysiek en mentaal dus beïnvloed. Een aantal mensen krijgen zelfs last van een herfstdip. Het is dus belangrijk dat wij in deze frissere tijden goed voor onszelf zorgen… maar ook voor onze tuin! 

Dat leest u goed. Ook uw tuin kan tijdens de herfst en winter last krijgen van de blues. Dit kan ervoor zorgen dat uw tuin in de lente niet op zijn mooist is. Dus hoe maakt u uw tuin herfst- en winterklaar?

Tijd om te planten
Wist u dat de herfst hét moment is om voorjaarsbloeiende bollen te planten? Als u in de lente wilt genieten van uw tulpen, narcissen en sneeuwklokjes, dan moet u er namelijk op tijd bij zijn. Zo geniet u vroeg in de lente al van een kleurrijke tuin. U kunt voorjaarsbloeiende bollen planten vanaf september tot december, het liefst vóór de eerste nachtvorst.

Oei, dat is veel gesnoei!
De herfst is voor veel planten de ideale periode om te snoeien. Dit geldt voor veel fruitbomen, maar ook groenblijvende hagen, zoals een klimop. U kunt bijvoorbeeld stamrozen met een zware kroon tot de helft inkorten. Tijdens storm voorkomt dit het breken van de takken. Let op, snoei in deze periode alleen als het écht nodig is. Onnodige snoei verzwakt planten en brengt daarnaast veel overbodige wonden aan op de beplanting.

Bescherm uw planten tegen nachtvorst
Als er iets is wat u uw planten kost, dan is het slechte bescherming tegen nachtvorst. Niet- winterharde planten beschermt u door ze af te dekken met aarde, humus, bladeren of turf. Door compost in de herfst te gebruiken, kan de humus een langere periode de bodem indringen en door het bodemleven ‘verwerkt’ worden. Zorg ervoor dat u de planten geen meststoffen toedient. Anders krijgen ze een groeispurt. Tijdens vorst is dit niet wat u wilt!

Al die herfstbladeren..
Vallende herfstbladeren zijn moeilijk te vermijden. U kunt ze altijd (laten) wegvegen, maar u kunt er ook goed gebruik van maken! Herfstbladeren op de grond zijn een voedingsbron voor uw tuin. Composterende bladeren bieden immers een rijke voeding voor de grond en beschermen wortels, groenten en andere planten die de herfst en winter moeten overleven. Verder kunt leuke kunstwerkjes maken met herfstbladeren. Zo kunt u er herfstkransen van creëren, bladstempels maken met verf of gebruiken als decoratie!

De rest in de bladkorf
Heeft u al deze activiteiten al gedaan, maar nog steeds veel bladeren over? Gooi uw bladeren dan in een bladkorf.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant