Afbeelding
Column

Mondmaskerade

Algemeen 233 keer gelezen

De Brielse Maskerade zal op 5 december anders dan anders zijn. Vanwege de mondkapjes plicht is het nu iedere dag maskerade, zelfs buiten Brielle. De Briellenaren zullen dus voor het eerst in anderhalve eeuw sinterklaasavond gewoon thuis doorbrengen. Maak er een pakjesavond van, in andere gemeenten een gewilde traditie. Warme chocola en Gluhwein kun je zelf maken. De oliebollen haal je bij de Brielse bakkers of de oliebollenkramen op de Markt of het Ruggeplein.

Juist dit jaar is er aan onderwerpen voor de Maskerade geen gebrek. Genoeg om het gemeentebestuur eens flink door de mangel te halen of de actuele problemen met een knipoog te benaderen. Het coronavirus leent zich niet voor grappenmakerij, maar er aan voorbij gaan kan ook niet. Vergelijkingen met pandemieën uit het verleden dringen zich op. Liever Spaanse Griep dan Spaanse Briellenaren, ik zie het bord al voor me. En hoeveel grappen kun je niet verzinnen over al die complotdenkers of viruswaanzinnigen. Kunnen we daar in Brielle niet een mooi nieuw Asyl voor realiseren? Zij vallen immers in een diep gat als de vaccins er zijn en de coronacrisis uitsterft.

De biostook, met in juli de grootste demonstratie sinds jaren, is ook zo’n onderwerp. Of neem de Regionale Energie Strategie. Bijna geen enkele inwoner ligt er al wakker van, maar de gemeenteraad diende er maar liefst 26 moties over in. Tot 2040 een vast thema voor de Maskerade. Over de windmolens zie ik ook een mooie groepspresentatie. Een parodie op Don Quichot ligt voor de hand.

Of de arbeidsmigranten. Een kans om de Maskerade te internationaliseren. Ik zie al borden voor mij met Poolse, Litouwse, Roemeense en Slowaakse teksten, dat het zo fijn wonen is in Brielle en dat de Nederlanders zulke fijne buren zijn.

En wat dacht u van de vernieuwing van de binnenstad of het 1 April Monument en het heroïsche verzet daartegen. Vier en een halve eeuw strijd om een stadspoort. De invloed van Spanje op Brielle is anno 2020 groter dan voor 1 april 1572. Ik zie de Walt Disney film Sea Beggars al aankomen. Kan ook een Netflix serie worden.

Tot slot het jubileumjaar 2022. Een gedenkwaardig jaar gaat dat worden. We vieren feest omdat we 450 jaar vrij zijn. Maar we heffen ons ook op om te gaan fuseren met onze buurgemeenten op Voorne. Eén ding staat als een paal boven water. Ook na de fusie zal de Maskerade in Brielle volop blijven bloeien. Eén jaar overslaan moet kunnen voor een traditie van anderhalve eeuw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant