Ellen Visser (Foto: Marjan Vrijvogel)
Ellen Visser (Foto: Marjan Vrijvogel) Marjan Vrijvogel

Maskerade 2020 heeft een verrassing in petto

Algemeen 422 keer gelezen

Aanstaande zaterdag zou het Brielse Maskerade zijn, maar Corona gooide roet in het eten… Toch heeft Stichting Kunst en Cultuur een verrassing in petto. 

Op 5 december komt een speciale Maskeradeclip op de website van de stichting met een speciaal gecomponeerd Maskeradelied: www.cultuurwebbrielle.nl/beleven-in-brielle/evenementen/maskerade

In dit laatste deel uit de serie interviews met Briellenaren over hun herinneringen aan de Maskerade, spreek ik met Ellen Visser. Ellen is geboren en getogen aan de Voorstraat waar haar vader een winkel in elektrische artikelen had.

“Als klein meisje van 4 dachten mijn ouders dat ik het wel leuk zou vinden om van achter de etalageramen naar de Maskerade te kijken, maar ik vond het doodeng. Al die gemaskerde mensen in die donkere straat. Ik wilde er niks meer van weten” Later toen ze op de lagere school zat, ging Ellen zelf mee doen met vriendjes en vriendinnetjes. Ze herinnert zich dat ze met een hele groep kinderen op een boerenkar zat als oude wijfjes verkleed. Ze zaten tegen elkaar aangedrukt, want het was ijskoud, maar ze hadden de grootste lol. Na haar huwelijk is zij verhuisd naar Hoek van Holland en toen ze weer terugkwam in Brielle had ze inmiddels twee kinderen en is ze de Maskerade een beetje uit het oog verloren. Tot acht jaar geleden, toen deed zij na lange tijd zelf weer mee. Samen met een vriend waren zij verkleed als artiesten die graag wilden optreden in BREStheater. “Het was toen ontzettend druk en gezellig. De Maskerade hoort echt bij Brielle. Je bent onder Briellenaren, mensen van buiten zijn er niet veel. Je ziet veel bekenden met wie je gezellig kan kletsen onder het genot van een glaasje glühwein en een oliebol die gratis worden uitgedeeld.

“Er hangt altijd een bijzondere sfeer. Grappig ook dat je mensen niet herkent en dan later pas hoort wie het waren. Er zijn natuurlijk ook vaste figuren die elk jaar weer meedoen, zoals vroeger Rie Zaaijer, die elk jaar weer bijzonder was uitgedost. Zij deed altijd alleen mee, wat ik trouwens heel moedig vind. En verder zijn mensen erg creatief en vindingrijk, zoals bijvoorbeeld dat apenorkest een paar jaar geleden, dat was ontzettend leuk! De laatste jaren vier ik 5 december soms met mijn kinderen, maar dan mis ik de Maskerade. Zoiets heb je toch alleen maar hier.”

Een ding begrijpt Ellen niet zo goed en dat is dat Sinterklaas bij de Maskerade aanwezig is. “Vroeger was die er toch ook nooit bij. Ik vind Sinterklaas meer iets voor kleine kinderen. Het past niet bij de Maskerade.” Dat er de laatste jaren een after-party in de Sjoel wordt gehouden, vindt ze een succes, “Vroeger liep het zo abrupt af en nu kun je onder elkaar nog wat napraten over wat je allemaal gezien hebt.”

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant