Afbeelding
Column

Naar één gemeente op Voorne

Algemeen 413 keer gelezen

Corona, Noordpoort, herinrichting binnenstad, biostook, arbeidsmigranten, vuurwerkverbod, jongerenoverlast, energietransitie, Dorpshart Zwartewaal, Plas van Heenvliet, vele bouwplannen en gemeentelijke begroting vroegen dit jaar veel tijd van college en gemeenteraad. Toch werd ook voortvarend doorgewerkt aan de voorbereiding van de voorgenomen gemeentelijke fusie. Er nadert weer een nieuwe mijlpaal in dat proces.

Op 16 december nemen de drie gemeenteraden een belangrijk besluit. Dan wordt het herindelingsontwerp vastgesteld, waarin wordt aangegeven waarom we een fusie willen en hoe we ons daarop voorbereiden. Dit - wettelijk voorgeschreven - document is de opmaat tot het herindelingsadvies dat in april naar de provincie gaat. De provincie stuurt het daarna door naar de minister van BZ. Deze zet het na de zomer om in een wetsvoorstel, dat vervolgens de parlementaire procedure doorloopt. Pas als de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn, is de gemeentelijke herindeling op Voorne onomkeerbaar en start per 1 januari 2023 de nieuwe gemeente.

Het herindelingsontwerp is een sleutel document. Vandaar dat allerlei organisaties en inwoners vanaf 23 december de gelegenheid krijgen een zienswijze in te dienen. Ook u kunt u dan uitspreken over de voorgenomen gemeentelijke fusie. Dat kan tot 17 februari 2021. U kunt over alle aspecten van de voorgenomen fusie iets vinden. Over het fusie voornemen zelf, over de naam van de nieuwe gemeente, de plek(ken) van het nieuwe gemeentehuis, de eisen die u stelt aan de dienstverlening van de nieuwe gemeente, hoe u de relatie tussen u en het toekomstige gemeentebestuur ziet, de wensen voor het toekomstige beleid of juist het behoud van het bestaande voorzieningen, etc. Dus over alles wat u belangrijk vindt. Na ontvangst en weging van al die zienswijzen, zullen de gemeenteraden in maart een definitief besluit nemen. En het herindelingsadvies voor de provincie en de minister van Binnenlandse Zaken vaststellen. Het is het laatste moment waarop de gemeenteraden zich over het fusievoornemen kunnen uitspreken. Een beslissend moment dus.

Ik hoop daarom dat zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties de moeite nemen om herindelingsontwerp te lezen en hun visie op het fusie voornemen naar voren te brengen. Niet alleen als u het ergens niet mee eens bent, maar ook graag als u de fusie tussen de drie gemeenten een goede zaak vindt. Ik ben zeer benieuwd naar alle reacties.

Voor al het nieuws en informatie over het fusieproces en de voortgang, kunt u terecht op www.naar1gemeenteopvoorne.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant