Afbeelding
Column

Kerstmis 2020 en de jeugd van tegenwoordig

Algemeen 281 keer gelezen

In mijn puberjaren, in een dorp van 5000 inwoners, vond ik niets erger dan Kerstmis. Twee zondagen achter elkaar en soms zelfs drie. Zoals ook in 2020. Alles zat dicht, zondagse kleren aan. Je kon alleen maar thuis blijven. Thuis waar je tegen de muren opvloog. Er was helemaal niets te doen. De televisie had 2 zenders. Maar het ene programma was nog zoetsappiger dan het andere. Oervervelend. Een beetje kaarten met je ouders en de nachtmis als hoogtepunt, dieper kun je als puber niet zinken.

Gelukkig hield ik van lezen en kon ik naar mijn transistorradiootje luisteren. De American Forces Network, met de fantastische DJ Wolfman Jack. En omdat alle vrienden thuis in het zelfde schuitje zaten, was de straat op gaan ook al geen optie.

Ik heb dus met de jongeren van nu te doen. Want ook in 2020 zitten bijna alle jongeren thuis opgesloten. En niet alleen met Kerstmis, maar vier weken lang. Geen school, niet naar het jongerencentrum. Op straat met meer dan twee vrienden wordt je door politie of boa’s gemaand uit elkaar te gaan. Niets om je op te verheugen. Het vuurwerk gaat niet door en ieder feestje – hoe klein ook – is uitgesloten. Met je vrienden naar de bioscoop kan ook al niet. En al heb je tegenwoordig meer dan 100 zenders op de televisie en kun je eindeloos you tube filmpjes bekijken op internet, je vliegt als puber al bijna 10 maanden tegen de muren op. Wat een waardeloos jaar was 2020. Voor iedereen, maar zeker als je jong bent. En het is nog steeds niet voorbij.

Laten we daarom een beetje begrip tonen, als de jongeren zich niet helemaal aan de coronaregels houden. Ik weet wel, als burgemeester mag ik dat natuurlijk niet zeggen. Iedereen moet zich aan de coronamaatregelen onderwerpen. Dat hebben we immers democratisch besloten. Maar ik snap dat jongeren uitlaatkleppen zoeken; een beetje gezelligheid vinden bij elkaar, bij iemand thuis of op plekken waar niemand er last van heeft.
Ik doe wel een beroep op onze jeugd om geen overlast te veroorzaken, geen vuurwerk, geen vernielingen, geen rotzooi achterlaten, niet dronken worden of jezelf van de wereld blowen. Gebruik je verstand en spreek elkaar aan op verkeerd gedrag. Dat zou ik de Brielse pubers willen meegeven.

Tegen de jongeren en alle andere inwoners van Brielle zeg ik: houd vol, ondersteun elkaar, wees aardig en blijf optimistisch. In 2021 wordt het beter!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant