Waar en wanneer werd deze foto genomen en wie zijn deze heren?
Waar en wanneer werd deze foto genomen en wie zijn deze heren? archief Jan Bazen

Uit de oude doos

Algemeen 914 keer gelezen

In de laatste editie van de krant van 2020 stond een foto met als middelpunt een marcherend muziekkorps. Veel lezers wisten er wel raad mee.

Cees Broer, de vader van Nico Rodenburg en Dick Langestraat herkenden dat het om Zwartewaal moest gaan. Koos Meuldijk en Piet Voogt vulden, samen met anderen, aan dat het ging om de opening van de garage van de gebroeders van der Hoek uit Zwartewaal. Robert van der Hoek reageerde en schreef dat hij op één van de tractoren mocht mee rijden met zijn vader. Mevrouw Irene Moerman wist hetzelfde te vertellen en zei er bij, net als de anderen, dat het ging om de opening van de Ford-tractoren garage. John van der Hoek reageerde ook en sloot een klein krantenartikel bij uit 1963. Arie van der Hoek was een van de twee eigenaren en vader van mevrouw Moerman. “Mijn vader verkocht daar ook tractoren. Een jaar na de opening van de garage hebben we een nieuw pand daarnaast betrokken als ons woonhuis.” Arie van der Hoek, en ook weer andere lezers, wisten nog te vertellen dat bij die gelegenheid de straatnaam wijzigde van Zuideinde in Henry Fordstraat. De feestelijke opening werd gedaan door de directeur van Ford Amsterdam. Het marcherend muziekkorps was Harmonia uit Zwartewaal en als bijzonderheid: een deel van de garage annex schuur werd door de Zwartewaalers in die tijd – we spreken over het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw- gebruikt om toneelvoorstellingen te geven en voor muziekuitvoeringen. Het was een soort dorpshuis voor de Zwartewaalers.

Dat twee kwajongens de volgende ochtend na de feestelijke opening in alle vroegte het oude straatnaambordje weer hebben teruggedraaid, zullen Zwartewaalers zich misschien ook nog wel herinneren.

De nieuwe foto spreekt voor de lezers die de leeftijd van de allersterksten hebben bereikt, vast tot de verbeelding. Wat is er over dit plaatje met 'de heren op een rijtje' te schrijven of te zeggen? Schrijf uw reactie naar fotooudedoos@gmail.com of pak de telefoon en bel 06 137 53 139. We zijn weer erg benieuwd!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant