Afbeelding
Column

Menselijkheid graag!

Algemeen 241 keer gelezen

De val van het kabinet-Rutte III over de toeslagenaffaire is meer dan symbolisch. Het zou een ommekeer moeten inluiden van hoe wij in ons land het systeem van sociale zekerheid en rechtsbescherming vormgeven. Dat gaat niet vanzelf. Maar via onze stem kunnen we daarop binnenkort nog enige invloed uitoefenen.

De toeslagenaanpak en ook de discussie over het terugeisen van € 7000 van een gezin in de bijstand, omdat oma de wekelijkse boodschappen betaalde, doen ons beseffen dat de systeemwereld het definitief gewonnen heeft van de leefwereld. In die systeemwereld zijn wet- en regelgeving niet bedoeld om mensen te helpen en te beschermen. Eerder lijkt de staat zich te willen beschermen tegen haar burgers, die bij voorbaat gewantrouwd worden en dus met forse sancties weerhouden moeten worden van verkeerd gebruik. 

Natuurlijk, misbruik van sociale voorzieningen is onjuist en mag bestraft worden, maar niet als er sprake is van onbedoelde fouten of van onbegrijpelijke regelgeving. Bovendien moet een burger zich altijd kunnen verweren tegen die machtige overheid, maar rechtsbescherming faalt als men louter de tekst van de wet volgt en niet naar de consequenties van toepassing voor individuen kijkt. Niet de redelijkheid, laat staan de menselijkheid, wordt in het huidige systeem beoordeeld. Verschillende politieke partijen lijken in te zien dat het anders moet. Dat we weer de waarde achter het sociale zekerheidsstelsel voorop moeten zetten. Dat in ons rijke land niemand sociaal of financieel door het ijs mag zakken en mensen worden geholpen aan voldoende bestaanszekerheid om alle vaste lasten te kunnen betalen. En vooral dat we kinderen niet laten opgroeien in armoede en ze gelijke ontwikkelingskansen bieden, ook als hun ouders weinig geld hebben. 

Natuurlijk moeten we ons uiterste best doen om mensen niet in zo’n afhankelijkheidssysteem te laten komen. We zullen veel meer maatwerk moeten kunnen toepassen en rekening houden met individuele omstandigheden. Dat betekent dat de huidige ingewikkelde wet- en regelgeving snel moet worden aangepast. Ik hoop dat de gemeenten een fors aandeel in de herziening van het toeslagen- en bijstandsstelsel opeisen. Gemeenten zijn nu helaas vooral uitvoeringskantoren van het Rijk. Er is in de Participatiewet geen millimeter ruimte om maatwerk toe te passen en de omstandigheden te betrekken bij sancties. 

Wel krijgen de gemeenten de gevolgen voor hun kiezen als de Belastingdienst toeslagen gaat terugvorderen en gezinnen in diepe schulden stort. De maatschappelijke effecten daarvan voor gezinnen en kinderen slaan neer op de lokale gemeenschap. Als gemeente moeten we daarom opkomen voor onze inwoners!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant