Cees de Bruin kan eigenlijk nog helemaal niet stil zitten
Cees de Bruin kan eigenlijk nog helemaal niet stil zitten Martin van Gurp
Zomaar een Briellenaar

Cees de Bruin

Algemeen 497 keer gelezen

Brielle - Cees de Bruin werd geboren in Gouda en kwam na wat omzwervingen via onder andere Waddinxveen, Schiebroek en Epe, in Brielle terecht. Zo rustig als Cees vertelt, zo chronologisch netjes op rij hij dat doet, zo enthousiast is hij over wat het te zeggen heeft.

'Ik ben de oudste uit een gezin met elf kinderen. Een vetpot was het niet, maar het waren goede tijden die ik beleefd heb. Ik was nog maar 23 jaar, toen ik bedrijfsleider van een supermarkt werd. Blijkbaar hadden ze veel vertrouwen in mij. Ik ben in alle jaren daarna altijd wel aan het werk geweest in of voor een supermarkt.' In Schiebroek en Epe had hij een eigen supermarkt. 'Daar waar ik mijn winkel had, zou een winkelcentrum gebouwd worden. Maar dat ging om allerlei redenen niet door.' Toen zijn Cees en zijn Corrie na zo'n drie jaren verhuisd naar Den Briel en wonen er nu al weer veertig jaar; nog altijd in dezelfde woning. 'Ik werd bedrijfsleider bij de PLUS in Den Briel en later bij de PLUS in Rozenburg. Toen ik 60 werd, ging ik met pensioen. Maar stil zitten kon ik niet. Tot aan het begin van de coronacrisis heb ik heel Nederland wel zo ongeveer gezien. Ik gaf demonstraties van allerlei artikelen. Ook heb ik nog een aantal jaren verbouwingen en het weer opnieuw inrichten van bestaande supermarkten gedaan.'

Dat hij een enthousiast fietser is, vertelt hij tussendoor en dat hij ongeveer in bijna alle landen van Europa is geweest met zijn fiets, zegt hij er achteloos achteraan, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dan komt het gesprek op de Voedselbank.

'Ongeveer 16 jaar geleden vroeg de toenmalige dominee of ik, samen met de heer Doorduin, iets kon doen voor een gezin, dat heel hard hulp nodig had. Dat hebben we samen gedaan door, na inschakeling van de Voedselbank Spijkenisse, het gezin een pakket levensmiddelen aan te bieden. Toen is er iets gaan ontstaan, waar we op dat moment helemaal nog geen weet van hadden.' In het begin was de Brielse Voedselbank nog klein en alleen maar bezig in de marge. 'Nu hebben we 13 vrijwilligers en gemiddeld 35-40 klanten die elke week een levensmiddelenpakket afnemen. Elk jaar worden we gecontroleerd of we aan de voorwaarden voldoen.' Cees noemt zaken over veiligheid, hygiëne, criteria om klanten te mogen toelaten, waarborg van privacy en nog veel meer.

'Vanaf het begin van de Brielse Voedselbank zijn we een onderdeel van de Voedselbank Spijkenisse. Dat we inmiddels een eigen stichting vormen, moest geregeld worden toen we nadrukkelijker aan de weg gingen timmeren.' Wat hij nou precies doet bij de Voedselbank? 'Voor ik daar iets over zeg; als Voedselbank zijn wij dankbaar voor de overstelpende donaties van geld en goederen die door supermarkten, kerken en andere organisaties en tal van particulieren, aan ons is geschonken. Dat kwam in deze coronatijd heel goed uit. En nu wat ik zoal doe voor de Voedselbank. De meeste tijd besteed ik aan de eerste gesprekken met mensen die bij ons cliënt willen worden. Ik ga na of nieuwe klanten in aanmerking komen voor de levensmiddelen pakketten. Dat hangt af van wat men netto per maand overhoudt om van te leven. De bovengrens die we hanteren is 130 euro per adres per maand, plus 95 euro per persoon per adres. Dit na berekening van alle vaste lasten en inkomen in de maand. Voor een echtpaar geldt dus een maximum norm van 320 euro besteedbaar maandbedrag. Naast die eerste gesprekken, spreek ik elke klant in ieder geval een maal per half jaar voor een evaluatie of men nog in aanmerking komt voor een pakket. Na maximaal drie jaar moet de klant weer zo ver zijn, dat hij zonder onze pakketten verder kan.' Cees heeft zo zitten kletsen dat er geen tijd meer is voor andere onderwerpen. 'Nog even snel over de Voedselbank,” sluit Cees tenslotte af. 'Iedereen die informatie wil over ons vrijwilligerswerk mag bellen naar 06 - 403 72 855. Schroom niet de telefoon te pakken. Wij hebben zwijgplicht en niets van papieren, of wat dan ook, komt via ons bij anderen terecht.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant