Afbeelding
Foto: pixabay.com

Kabinet wil avondklok, beperking thuisbezoek en vliegverbod

Algemeen 258 keer gelezen

Het kabinet heeft vandaag bekend gemaakt de avondklok in te willen voeren. Dit houdt in dat men tussen 20.30 en 4.30 uur niet op straat mag zijn. Mensen die voor hun werk tussen die tijd wel naar buiten moeten, dienen een werkgeversverklaring bij zich te hebben. Mantelzorgers mogen nog wel de zorg binnen het genoemde tijdvak verlenen en ook mag u, alleen, de hond uitlaten, maar die moet wel aan de lijn blijven.

Het instellen van de avondklok houdt in dat supermarkten eerder de deuren moeten sluiten. Minister-President Rutte adviseert om vooral in de ochtenduren de boodschappen te doen, omdat het dan over het algemeen rustiger is in de winkels.

Invoering van de avondklok zal nog een paar dagen duren, waarschijnlijk gaat de maatregel het weekend in. Er moet eerst nog een debat gevoerd worden met de Tweede Kamer en als die akkoord gaat, kan het kabinet tot invoering overgaan. De avondklok zal duren tot het moment dat de lockdown wordt opgeheven.

Om het aantal contacten nog verder te beperken, is met onmiddellijke ingang besloten dat er slechts één persoon thuis ontvangen mag worden. Met ingang van maandag 25 januari mogen er ook minder mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. In plaats van 100 personen mogen er nog maar 50 personen aanwezig zijn.

Tot slot geldt er vanaf komende zaterdag een vliegverbod voor mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika. Iedereen die nu Nederland binnenkomt, moet niet alleen een negatieve PCR test kunnen overleggen, maar ook vlak voor vertrek een sneltest ondergaan die eveneens negatief moet zijn. Het kabinet wil een quarantaineplicht in voeren voor iedereen die het land binnenkomt, maar gezien de tijd die er overheen gaat om dat te regelen, wordt het vliegverbod ingevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant