Wie zijn deze mannen en vrouw?
Wie zijn deze mannen en vrouw? archief Jan Bazen

Uit de oude doos

Algemeen 1.369 keer gelezen

Vorige week stond er een foto van Cafetaria 't Hoekje in de krant. Een niet zo moeilijke opgave, want veel van wat er op de foto te zien is, ziet er tegenwoordig nog zo ongeveer hetzelfde uit. Dat het om een foto uit de zestiger jaren gaat moet wel, want de kinderwagen die te zien is, is een beeldend pronkstuk uit die tijd.

Koos Meuldijk schrijft dat het gaat om de zaak van de familie Schats. 'Het was vroeger een echte snackbar. Er stond ook een echte jukebox met 45 toren plaatjes, die je kon afspelen.' Katinka van der Torre-Schats heeft herinneringen die gemaakt zijn in het pand dat op de foto staat. 'Want', schrijft Katinka, 'dit is de zaak van mijn opa Schats en oma Ka Bos. Hier ben ik, links boven op de foto, geboren. Later heeft mijn vader de zaak overgenomen en verbouwd. Helaas ken ik niemand van de foto.'

Oma Ka Bos werd geboren in Rotterdam. Haar vader en moeder verkochten daar ijs en nougat. De concurrentie in Rotterdam was groot. Daarom besloot de familie in 1920 naar Den Briel te verhuizen. Ka was tien jaar, toen ze met haar ouders en nog drie broers en twee zusjes in een huisje in de Kerkstraat kwam wonen. In 1937 trouwde Ka met Piet Schats, een Brielse jongen van Belgische ouders. Het was 1945, toen Piet en Ka verhuisden naar het pand op de foto, op de hoek van de Voorstraat en de Koopmanstraat. In april 1946 begonnen ze hun snackbar. Later nam de vader van Katinka, ook een Piet Schats, de zaak over van zijn vader. En dat herhaalde zich daarna weer door de inmiddels derde generatie Schats.

Het kan haast niet anders of de foto van deze week, roept veel herinneringen op. Bij menig lezer zal bij het zien van de foto een anekdote naar boven borrelen. Want deze keer staan maar liefst 19 mannen en 1 vrouw op de foto. Ze werden op de kiek gezet ter gelegenheid van een beurs die in 1969 werd georganiseerd. Waarschijnlijk speelden de mannen en vrouw rond dat evenement een belangrijke rol. De vraag is; wie staan er op de foto. Wie herkent wellicht zichzelf? Hoe je kan reageren staat links naast deze rubriek. We zijn benieuwd naar de verhalen en namen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant