Denk goed na over de aanschaf van een hond.
Denk goed na over de aanschaf van een hond. Foto: PR

Een puppy nemen is ‘hot’

Algemeen 283 keer gelezen

De laatste tijd is het hebben van een hond ‘hot’. Met de invoering van de avondklok worden foto’s, met daarop een hond die wel even te leen is tegen een bepaald tarief, volop gedeeld op social media.

Ook lopen er in de wijk of in het dorp opeens enorm veel pups met trotse eigenaren rond. Nu is immers de perfecte tijd om een puppy op te voeden, zo hoor je regelmatig terug. Iedereen is thuis, dus tijd genoeg om de pup zindelijk te maken en op te voeden! De meeste hondenscholen die groepslessen geven zijn dicht, hierdoor missen veel mensen begeleiding in die opvoeding. Want zo’n klein wezentje in huis, blijkt toch soms wel heel pittig te zijn. Zeker in combinatie met kinderen die rondlopen, blijkt het voor menig nieuwbakken hondeneigenaar best wel moeilijk te zijn om zo’n puppy op te voeden. Die puppytandjes zijn vlijmscherp en dat zindelijk maken wil ook maar niet vlotten….

Leren is lastig voor pups
Bij De Hondenkaravaan zien ze helaas ook de nadelen bij pups die in deze rare en moeilijke tijd opgroeien. 'Juist de eerste periode dat een pup in het gezin is, is het belangrijk om de pup aan allerlei situaties te wennen, waarvan je wilt dat de hond dit later ook kan als hij groot is', vertelt Wilma Schout. 'Het ontvangen van bijvoorbeeld bezoek, is in deze tijden moeilijk te oefenen. Maar denk ook aan het lopen van en naar school, wachten bij het schoolplein op de kinderen, een terrasje pakken…..Het alleen thuis leren zijn, is al helemaal lastig te oefenen tijdens de lockdown!'

Spelen
'Gelukkig zijn er nog genoeg dingen die je wel kunt doen met de pup om hem voldoende aan de wereld om hem heen te laten wennen. Loop bijvoorbeeld regelmatig een ander rondje dan dat jullie gewend zijn, bijvoorbeeld langs een speeltuintje waar kinderen aan het spelen zijn. Wanneer er honden op een losloopveldje aan het spelen zijn, passeer dit veldje met de pup. Laat jouw pup alleen maar spelen met honden die sociaal zijn, dus alleen met honden die je kent en die de pup niet overdonderen. Loop eens door het winkelcentrum, of langs de lokale supermarkt. Ga op een bankje zitten in de buurt van het lokale afhaalrestaurant. Plan een tripje naar de kinderboerderij en loop langs het hek, zodat de pup de geur van andere dieren leert kennen en ze misschien ook wel kan zien. Dit is echt nog maar een kleine opsomming van wat allemaal nog wel kan om jouw pup een goede basis te geven voor de toekomst. Belangrijk is dat je deze activiteiten kort doet, een paar minuutjes per keer is meer dan voldoende. Doe dit soort dingen ook niet allemaal op 1 dag, maar bijvoorbeeld elke dag iets nieuws, of herhaal wat je al eerder hebt gedaan.'

Tot slot adviseert Wilma Schout al deze nieuwe hondeneigenaren om nu al contact op te nemen met de hondenschool waar ze willen gaan trainen, zodat ze snel weer aan de slag kunnen als de coronamaatregelen worden versoepeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant