Afbeelding
Wie wat bewaart... die weet wat!

Wie wat bewaart, heeft ruimte nodig!

Algemeen 184 keer gelezen

Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven: het streekarchief is op zoek naar ruimte. Elke tien jaar brengen de gemeenten hun oude archieven over naar de centrale archiefbewaarplaats en daardoor groeit het archief uit zijn jasje. Letterlijk: het depot is vol en kan voorlopig geen nieuwe archieven overnemen. 

Dat is in archiefkringen geen onbekend fenomeen. Omstreeks 1900 klaagde de toenmalige archivaris Johan Been al over zijn huisvesting in het stadhuis. Twintig jaar later verhuisde het gemeentearchief naar een oude schoolmeesterswoning aan het Sint Catharijnehof. Maar ook dat raakte vol en in 1971 verhuisde het archief opnieuw, nu naar de Provoost, een oude militaire gevangenis. Toen ook dat gebouw te klein bleek werd het archief in 1998 overgebracht naar het huidige depot aan de Hendrik van Wijnstraat. 

We zijn inmiddels bijna 25 jaar verder en om nieuwe archieven over te nemen moet er weer nieuwe depotruimte worden gezocht. Elke archiefdienst in het land kent deze reeks van verhuizingen. Maar nu is het anders. In tegenstelling tot alle voorgaande verhuizingen gaan we ervan uit dat dit wel eens de laatste zou kunnen worden. De overheid werkt immers grotendeels digitaal en zal dus over tien of twintig jaar geen ‘oud papier’ meer hoeven overbrengen. Voor het eerst kan gedacht worden aan het definitieve of ultieme depot! 

Uiteraard zijn we er dan nog niet: het streekarchief is veel meer dan opslag van oud papier. Archieven moeten gebruikt worden; burgers komen voor bouwvergunningen en oude foto’s, de jeugd voor werkstukken en journalisten voor dossiers. De waarde van het archief wordt pas duidelijk wanneer we het gebruiken. Eigenlijk zoeken we dus niet slechts depotruimte maar ook naar iets dat kan dienen als het Huis van de Geschiedenis.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant