Bloemen, muziek en veel Briellenaren op de been. Het was feest!
Bloemen, muziek en veel Briellenaren op de been. Het was feest! archief Jan Bazen

Uit de oude doos

Algemeen 410 keer gelezen

Afgelopen week stond er een foto in deze rubriek van een fors gebouw dat nog gedeeltelijk in de steigers stond. Een aantal maanden later werd het in gebruik genomen. Het was deze keer voor de lezers geen makkelijke opgave, want het aantal reacties was niet zo groot.

De heer Bas in ‘t Veld had het bij het rechte eind toen hij schreef dat het om een foto gaat van de Van Dijk MAVO aan de Kerkhoekstraat. Het was 1964 en de school was nog in aanbouw. Links is de gymzaal te zien dat nog in de steigers staat. Bas in ‘t Veld schrijft: ‘Ik heb als opzichter eenendertig jaar het technisch en bouwkundig onderhoud van de school voor mijn rekening genomen. De foto is genomen vanaf de begraafplaats G.J. van de Boogerdweg.’ Leila van Kest was kort in haar reactie; Mavo van Dijk!

Een andere lezer attendeerde op een onverkwikkelijke zaak rond de nieuwbouw met het nodige vuurwerk in de Brielse gemeenteraad. De heer Henk Vegter schreef daarover in één van zijn boeken. Er waren twee verzoeken voor nieuwbouw; eentje voor een nieuwe openbare ULO en een ander voor de bouw van een christelijk ULO. Tot ontsteltenis van velen werd de nieuwbouw van de christelijk ULO door burgemeester van Zwieten geweigerd. Als een kilo zout in de wonden deed van Zwieten het voorstel dat de christelijke ULO in het oude onderkomen van de openbare ULO zou trekken. Uiteindelijk is het nog goed gekomen. Een paar jaar later gaf het gemeentebestuur alsnog de vergunning af voor nieuwbouw van de christelijke ULO, dat tegenwoordig door het leven gaat onder de naam Bahurim. De openbare ULO van Dijk bestaat niet meer. In het gebouw van toen is tegenwoordig een MBO opleiding gevestigd voor een loopbaan op het gebied van scheepvaart, haven en transport. Deze week geen kaal gebouw, maar een menigte aan Briellenaren op de foto. Waarom kwamen die daar in 1964 op de tweede zondag van mei zo feestelijk bij elkaar? Wij zijn weer reuze benieuwd naar je reactie. Kijk eens goed naar deze foto. Wie weet herken je iemand of weet je wat er die dag gevierd werd en reageer!

Reageren op rubriek ‘uit de oude doos’

Wilt u reageren op de foto ‘uit de oude doos’ van deze week? Belt u dan telefoonnummer 06 - 137 53 139. Wilt u liever een e-mail schrijven? Dat kan ook en wel naar fotooudedoos@gmail.com.

We zijn niet alleen benieuwd naar wat er op de foto staat en wie er precies op de foto te zien zijn. Ook een anekdote die u bij het zien van de foto te binnen schiet, is bij de redactie meer dan welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant