
Aan welke kant van de weg moet je eigenlijk lopen?
(WILVANBALEN)Veilig wandelen in tijden van corona
Regio - Door corona zijn meer mensen aan het wandelen geslagen. Met de toename van buitenrecreatie en het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar, leidt dit onderweg wel tot de nodige vraagstukken: aan welke kant van de weg moet ik nu eigenlijk lopen en hoe kan ik voldoende afstand bewaren?
“Er zijn een paar basisregels in het verkeer”, begint Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.“ Zo moeten voetgangers gebruikmaken van een stoep of voetpad. Als dit niet beschikbaar is, mag er op het (brom-)fietspad gelopen worden. Ontbreekt ook een fietspad, dan mag de voetganger gebruikmaken van de berm of de uiterste zijde van de rijbaan.”
Eigen inzicht
Maar aan welke kant moet je dan lopen? Die vraag is volgens Stomphorst niet eenduidig te beantwoorden: “Tot 1993 was je als voetganger verplicht om links van de weg te lopen, maar die bepaling is komen te vervallen. “Het is dan aan de voetganger om naar eigen inzicht te kiezen voor de veiligste situatie. Dat kan links van de weg zijn, maar afhankelijk van de wegindeling en de situatie dus ook aan de rechterkant van de weg.” Je moet dus inspelen op de verkeerssituatie: “Wij adviseren om in de meeste gevallen links van de weg te lopen. Zo zie je tegemoet komend verkeer aan komen en kun je makkelijker anticiperen op wat er gebeurt. Een tegemoetkomende fietser die vergeet om 1,5 meter afstand te behouden? Je kunt makkelijker contact met elkaar maken en waarschuwen of je stapt even de berm in. Maar er zijn genoeg situaties te bedenken om te kiezen voor de rechterkant van de weg. Denk hierbij aan een onoverzichtelijke binnenbocht, of een dichtgegroeide berm waar je geen ruimte hebt om uit te wijken. Steek over op een veilig moment en op een overzichtelijk punt.”
Corona
In deze coronatijd is belangrijk om goed op jezelf en je omgeving te letten. Houd in deze tijden altijd de richtlijnen van het RIVM aan. Anderhalve meter afstand bewaren van andere weggebruikers kan best lastig zijn, zeker als het drukker is op de weg. Als het kan, kies dan voor een tijdstip waarop minder mensen buiten zijn, zoals vroeg in de ochtend of ‘s avonds onder etenstijd. Kies ook voor routes waar je minder weggebruikers tegenkomt (bijvoorbeeld wandelpaden in het bos) of waar je andere weggebruikers makkelijk kunt passeren of zelf makkelijk de berm in kunt stappen. Als je met een wandelpartner op pad gaat, wandel dan op drukkere plekken zoveel mogelijk achter elkaar. Zo geef je andere weggebruikers de ruimte jou met gepaste afstand te passeren. De ANWB heeft een wandeletiquette opgesteld, die je als handvat kunt gebruiken voor de omgang met andere weggebruikers. Maar eigenlijk is de boodschap vrij simpel: vermijd drukte, houd rekening met elkaar en blijf vriendelijk. Dan blijft buiten recreëren voor iedereen leuk.