Afbeelding
Martin van Gurp

Hart onder de riem bij Brielse winkeliers & horeca

Algemeen 682 keer gelezen

Brielle - De laatste zaterdag voor 1 april is al sinds jaar en dag een dag waarnaar met angst en beven wordt uitgekeken. Zeker door alle hardwerkende neringdoenden in den Briel. 

Zoals verwacht trok ook afgelopen zaterdag een delegatie van het Spaanse leger luidruchtig door de binnenstad om de gehate Tiende Penning te innen. Geweld en machtsvertoon werden daarbij niet geschuwd, de Spanjaarden staan nu eenmaal niet bekend om hun teerhartigheid. 

Schrik en verwarring

Waar eerst angst nog de boventoon voerde, sloeg al snel verbijstering toe. Toen duidelijk werd dat zowel koopman als herbergier werden ontheven van de plicht tot het afdragen van de Tiende Penning, vroeg men zich handenwringend af of er sprake was van een misplaatste grap of van enige taalverwarring. De Spaanse gezagvoerder wees echter streng op de laatste en dwingende ordonnantie van de hertog van Alva waarop staat aangekondigd dat in plaats van koopman en herbergier nu eens de gehele burgerij van den Briel zal worden gesommeerd de beruchte belasting af te staan en wel op donderdag 1 april.

Historische gebeurtenis

Op deze nu al gedenkwaardige dag worden alle burgers geacht bij aankoop tien procent van het af te rekenen bedrag af te staan aan de koopman of herbergier waar hij iets koopt. Volgens de boodschapper van de hertog van Alva is het niet meer dan eerlijk om de rollen nu eens een keer om te draaien. “De meeste kooplieden en kroegbazen gaan al ruim een jaar gebukt onder allerlei maatregelen van bovenaf. Daarom lijkt deze oplossing de hertog van Alva heel gerechtvaardigd. De Tiende Penning zal in het jaar 2021 dus geheel ten laste van de burgerij komen en direct bij elke aankoop in een winkel of een eet- en drinkgelegenheid in de binnenstad dienen te worden voldaan”, aldus de afgevaardigde. 

1572 millimeter

De Spaanse afgezant wijst er met nadruk op dat de afstand van 1572 millimeter in den Briel nog steeds wordt gehandhaafd! Verder is het advies om zo vaak als nodig de handen te wassen en om in openbare gelegenheden een mondkapje te dragen ook nog steeds van kracht! 

Hartverwarmend

Het lijkt er op dat we te maken hebben met de nieuwste mutatie van het coronavirus, de Spaanse variant. Rare jongens, die Spanjaarden, ze spannen als het ware de “corona”. Het gekste is eigenlijk nog wel dat we het best eens zijn met deze milde Spaanse regel, we zeggen het daarom zelf ook nog maar een keer: Help de koopman en herbergier, heb hart voor elkander! En… hoe is het mogelijk?… dit jaar dragen we zelfs de Spanjaarden een warm hart toe!

Fotografie: Martin van Gurp

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant