Afbeelding

1 aprilviering: anders, maar wel samen!

Algemeen 292 keer gelezen

Brielle - Omdat dit jaar de 1 aprilviering in Brielle niet op de gebruikelijke wijze kon worden gevierd vanwege het coronavirus, had het 1aprilbestuur besloten om de bewoners van Brielle toch op enige wijze te betrekken om velen een beetje het 1 aprilgevoel te geven. 

Zo kregen op 1 april alle bewoners van verzorgingshuizen en instellingen in de gemeente Brielle een traktatie bij de koffie: een speciaal voor de 1 April Vereniging gemaakt oranjegebakje in samenwerking met Jumbo Brielle en bakkerij Voordijk Ook al het personeel, dat bij die instellingen werkzaam is, werd met een gebakje bedankt voor hun inzet gedurende de coronapandemie.

Speciale corona penning
Voor de leerlingen van alle basisscholen en speciaal onderwijs in Brielle, Vierpolders en Zwartewaal heeft de 1 April Vereniging een bijzondere penning laten slaan, waarin de corona- pandemie en het niet doorgaan van de viering in beeld werden gebracht. Het bestuur wil hiermee de jeugd betrekken bij de geschiedenis van hun stad.

Kleurplaat 1 april
Alle leerlingen ontvingen ook een 1 april kleurplaat die is gemaakt door actief 1april lid Gaby Steentjes. De winnaars krijgen een waardebon waarmee zij bij de Geuzennaald nieuwe kleding kunnen uitzoeken voor het jubileumjaar 2022. De kleurplaten kunnen tot 10 april worden ingeleverd bij de meeste supermarkten in Brielle, Vierpolders en Zwartewaal.

Interactieve museumtour
In het historisch museum Den Briel werd tussen 13.00 -14.00 voor kinderen in de leeftijd van 7-12 uur door de onfortuinlijke Hans Onversaeght op een zeer leuke wijze verteld wat zich afspeelde rond 1 april 1572. Met als bijzondere gast Bloys van Treslong.

Crazy 1572
De scoutinggroep Bas ’t Hart had voor het hele gezin of vriendenclub een superleuke wedstrijd georganiseerd, waarbij opdrachten moesten worden uitgevoerd. Hierbij gingen teams de strijd met elkaar aan met als prijs de titel: Wie is de grootste Crazy Bastard 1572.

Pub Quiz voor jong en oud
De Boys van Treslong en de Lumeyden hebben zowel voor de kinderen als voor volwassenen een leuke Pub Quiz in elkaar gezet, waarbij de kennis over de bevrijding van Den Briel en de 1 April Vereniging centraal stonden. Er waren leuke prijzen te winnen van de lokale ondernemers en typische 1 april producten.

Sfeer in de stad
Coronatijd of niet, een vlag uithangen mag natuurlijk altijd en dat werd ook veelvuldig gedaan. Van een reuze Spaanse vlag aan het pand van de Hoofdwacht op de markt tot enkele nieuwe prinsenvlaggen aan de gevels. Maar de geuzenvlag wapperde het meest.

Ondernemers actief
Ondanks de lockdown hadden horecaondernemers elkaar gevonden om gezamenlijk geuzenmaaltijden te maken. Hierdoor was het mogelijk, dat de inwoners van Brielle, bij diverse bedrijven de traditionele raasdonders konden ophalen. Andere ondernemers hadden een speciale 1aprilmand samengesteld met bekende Brielse producten.

Iedereen heeft zo, op z’n eigen wijze, de 1 april 2021 gevierd. Maar de wens en de hoop, die je bij veel Briellenaren hoort, is toch wel dat we volgend jaar het 450-jarig jubileum van de bevrijding, op grootse wijze kunnen vieren.

Ideeën zijn van harte welkom
Het 1 aprilbestuur is al druk bezig om het programma voor volgend jaar vorm te geven. Maar het is het feest van de inwoners, het feest van de stad; daarom zijn leuke ideeën natuurlijk van harte welkom. Heeft u die? Geef deze dan door voor 1 augustus aan het bestuur van de 1 April Vereniging: bestuur@1aprilvereniging.nl. Dit jaar heeft in elk geval laten zien dat je 1 april op vele manieren kunt vieren..

‘Want 1 april vieren we samen, maar volgend jaar heel bijzonder!’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant