Met hun nieuwe partij willen Wim Smit en Ingrid Dudink zich vooral inzetten voor Brielle en ervoor zorgen dat de eigenheid en cultuur van de stad niet verloren gaan.
Met hun nieuwe partij willen Wim Smit en Ingrid Dudink zich vooral inzetten voor Brielle en ervoor zorgen dat de eigenheid en cultuur van de stad niet verloren gaan.

D66 per 1 april lokale partij ONS: Noordpoort een van de eerste acties

Algemeen 726 keer gelezen

Brielle - Ook in de Brielse politiek was er verleden week volop reuring. Oppositiepartij D66 hield op te bestaan. De fractieleden gingen op 1 april verder als lokale partij ONS Brielle: Onafhankelijk Nieuw Sterk Brielle.

Initiatiefnemers Wim Smit, voormalig fractievoorzitter van D66 en Ingrid Dudink, voormalig raadslid van deze partij, willen graag uitleggen waarom ze deze stap hebben genomen.

Ingrid Dudink: ‘De landelijke profilering van D66 begon te knellen. Voor je het wist ging het gesprek daarover. Toen ik in 2018 voor D66 in de Brielse raad ging, was dat om mij in te kunnen zetten voor Brielle en dicht bij de inwoners te staan.

De praktijk bleek anders. We werden vooral aangesproken op wat er landelijk gebeurde. Toen Wim en ik buiten bij een supermarkt stonden om met inwoners te praten over de aankomende fusie, constateerden wij dat het gesprek weer alleen over D66 ging, terwijl de fusie zo’n belangrijk onderwerp is voor de Brielse inwoners.

Op dat moment ging de kogel door de kerk. We namen het besluit een eigen lokale partij op te richten. Het neemt niet weg dat we nog steeds weten waar we vandaan komen.’

Eerste actie is Noordpoort
Met hun nieuwe partij willen Wim Smit en Ingrid Dudink zich vooral inzetten voor Brielle en ervoor zorgen dat de eigenheid en cultuur van de stad niet verloren gaan.

Ze gaan zich daarbij niet afzetten tegen de andere lokale partij IBGB. ‘De aandacht zal onder andere uitgaan naar de leefbaarheid in Rugge, de situatie op het Slagveld en de verrommeling van het landschap. Met betrekking tot de energietransitie, gaan we proberen in Brielle zonne-energie zoveel mogelijk op daken te genereren en niet via velden vol panelen.

Maar een van de eerste dingen waar we ons sterk voor willen maken is de Noordpoort. Wij hebben gevoel is dat hier iets wordt doorgezet tegen het belang en de wensen van het grootste deel van de Brielse inwoners in.’

Was 1 april wel een handige datum om de nieuwe partij op te richten? Veel mensen zagen het als een grap.

Beiden zeggen zich dat wel gerealiseerd te hebben. ‘Maar 1 april is een begrip in Brielle. Het staat voor de eigenheid en de historie van de stad waar ook ONS Brielle zich sterk voor wil maken. Voor ons is er daarom geen mooiere datum denkbaar.’

Ruim driekwart van de kiezers zal zich over ruim anderhalf jaar, op het moment dat Brielle onderdeel is geworden van Voorne aan Zee, niet aangesproken voelen door de doelstellingen van ONS Brielle. Hoe wil de partij dan verder?

Wim Smit antwoordt dat anderhalf jaar nog een behoorlijk lange periode is. In die tijd hoopt ONS het vertrouwen van de Brielse inwoners te hebben gewonnen door te laten zien dat ze zich aan hun woord hebben gehouden en veel bereikt te hebben voor Brielle. Hoe de partij zich richting Voorne aan Zee heeft ontwikkeld, zal dan inmiddels duidelijk zijn geworden. Ingrid Dudink: ‘We willen de Brielse stem blijvend laten horen in de nieuwe fusiegemeente.’

Wim: ‘Er zijn nog geen contacten in Westvoorne en Hellevoetsluis, maar we staan voor alles open. Met de lokale partij ONS in Nissewaard zijn er vriendschappelijke contacten, maar er is geen voornemen om samen te werken. Het was min of meer toeval dat wij op dezelfde naam zijn uitgekomen.’

D66 Voorne was begrijpelijk ‘not amused’ over het bericht dat jullie als leden van D66 in de gemeenteraad van Brielle besloten hebben onder de vlag van een nieuwe beweging de politieke werkzaamheden voort te zetten zonder teruggave van de twee raadszetels. Hoe denken jullie hier zelf over?

Wim Smit en Ingrid Dudink: ‘Wij zijn persoonlijk gekozen en mogen op grond daarvan ons raadslidmaatschap voortzetten. Landelijk hebben we van het D66-bestuur overigens de hartelijke felicitaties ontvangen en de wens meegekregen dat wij onze doelstellingen mogen waarmaken, samen met de verzekering dat we altijd welkom blijven.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant