Afbeelding
Dagboeknotities

Ons Voorne aan Zee?

Algemeen 273 keer gelezen

Het is zover: Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne gaan fuseren en samen verder als Voorne aan Zee. Vanaf nu bundeling van krachten, meer kansen voor versterking van bestuurskracht en verbetering van kwaliteit van dienstverlening aan inwoners. Na jarenlang gekissebis en geharrewar is het tijd om te stoppen met denken in termen van ‘wij en zij’. Nu is het tijd voor saamhorigheid: vriendschap, liefde, broederschap. Hoera!

Dat zou natuurlijk te mooi zijn. Nee, niet iedereen staat te juichen bij deze mijlpaal. Plotseling is er een politieke partij in Brielle die saamhorigheid juist helemaal niet ziet zitten. Die wil de belangen van ‘ons Brielle’ voorop zetten. ONS met hoofdletters zelfs. Deze partij werd op 1 april opgericht. Ik denk tegenwoordig wel vaker dat iets een grap is, terwijl het om bloedserieuze materie gaat.

Wie zijn zij, ik bedoel ONS? Elders in Nederland zijn lokale partijen onder die naam als paddenstoelen uit de grond geschoten, van Ons Etten-Leur tot Ons Voorschoten. In Brielle liften ze mee op die bekendheid, maar hebben ze een eigen draai gegeven aan de afkorting: Onafhankelijk Nieuw Sterk Brielle. Kennelijk wordt er niet gedacht in begrippen als ‘wij allemaal samen in Voorne aan Zee’, maar ‘wij Briellenaren apart’. Jammer, dat getuigt van weinig vertrouwen in de fusie, in de nieuwe gemeente en in solidariteit. Maar goed, als je de overtuiging hebt dat je voor een beperkt clubje inwoners moet opkomen, dan kun je een politieke partij oprichten.

Wat blijkt echter? Het is helemaal geen nieuwe, verse politieke partij. Het gaat hier om D`66 dat zich omvormt tot ONS Brielle. Waarom? Ze willen Briellenaren beter vertegenwoordigen in de politiek. Kon dat niet als D’66-ers? Nee, ‘het begon te knellen’ aldus een krantenbericht. Dat is best schrikken als je dat leest. Wat knelde er precies? Je zal je stem de afgelopen verkiezingen maar aan D’66 gegeven hebben. Niet omdat je de lokale vertegenwoordigers goed kent, maar – zoals dat meestal gaat – omdat je achter het gedachtengoed van D’66 staat. Was u zo’n Briellenaar die D’66 stemde in 2018? Misschien herinnert u zich de uitspraak van de lijsttrekker indertijd nog: ‘De kiezer heeft gesproken’. Toch is uw stem vanaf heden waardeloos. De door u gekozen vertegenwoordigers gebruiken de dankzij u veroverde zetels om er een nieuwe partij mee te smeden.

Wat doet dit met de partijen in de andere gemeenten? Die waren al een poosje bezig met toekomstgericht denken en plannen voor samenwerking. Misschien keren ze terug op hun schreden nu ze voelen hoe deze nieuwe, gure wind uit Brielle waait. Dan is er vast nog ruimte voor meer nieuwe, sterke partijen: ONS Tinte, ONS Rockanje, ONS Oostvoorne, ONS Hellevoetsluis, ONS Nieuw-Helvoet, ONS Nieuwenhoorn, ONS Oudenhoorn. En waarom niet ONS Zwartewaal en ONS Vierpolders? Waarom zou je bij Brielle willen horen? Daar is historisch gezien geen enkele reden voor. Je zou het zelfs als ietwat ‘knellend’ kunnen ervaren. Als we dan toch terug gaan naar de jaren vijftig, dan allemaal.

Voorlopig lijkt ONS Voorne aan Zee nog verre toekomstmuziek.

Uit de krant

Uit de krant