Afbeelding

Onthulling vrijstaande tekstborden in Brielle en Zwartewaal

Algemeen 452 keer gelezen

Afgelopen week zijn er in Brielle en Zwartewaal twee vrijstaande tekstborden onthuld. In Zwartewaal heeft burgemeester Gregor Rensen het bord “Zwartewaal” onthuld. In Brielle heeft wethouder Robert van der Kooi het tekstbord “Bastion V” onthuld. De vrijstaande tekstborden zijn onderdeel van het project Binnenstad -en Havenvisie.

De vrijstaande tekstborden zijn op de bastions en op enkele belangwekkende locaties geplaatst en voorzien van een tekst met informatie over de locatie. Dit draagt bij aan de beleving van het historische verhaal. De toevoeging van een QR-code maakt het interactiever: via deze code kan met de smartphone digitale informatie worden opgehaald over meer dan 30 locaties in de stad en op de wallen. Zo worden bezoekers meegenomen in de geschiedenis van Brielle. De buitenlocaties hebben een relatie met tentoongestelde objecten in het museum. De informatie is in het Nederlands en Engels. In totaal worden er 13 tekstborden geplaatst.

Bastion V

Het tekstbord Bastion V vertelt het verhaal dat de Watergeuzen in 1572 de Noordpoort gemakkelijk konden bereiken. Het was duidelijk dat de verdediging van Brielle nodig verbeterd moest worden. Willem van Oranje was destijds stadhouder en verantwoordelijk voor het leger, de vloot en de verdediging van een gewest. Hij gaf opdracht de stad met verdedigingswerken te versterken. Bastion V is onderdeel van deze versterking.

Zwartewaal

Het tekstbord in Zwartewaal vertelt het verhaal van de Spaanse legerleider Boussu die op 5 april met zijn troepen via Zwartewaal naar Brielle liep om Brielle te heroveren. De aanval mislukte. Uit brieven aan de hertog Van Alva blijkt dat op 5 april Spaanse soldaten in Zwartewaal logeerden en een dag later op weg gingen naar Delfshaven en Schiedam waar ze de geuzen verdreven.

Oorspronkelijk zou de onthulling van de vrijstaande tekstborden op 5 april plaatsvinden. Vanwege de slechte weersomstandigheden is ervoor gekozen om deze te verplaatsten.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant