Op de inzet is een afbeelding te zien van een 390 kg wegende klok: hetzelfde gewicht als de op 1 april 2022 te gieten 'vrijheidsklok'
Op de inzet is een afbeelding te zien van een 390 kg wegende klok: hetzelfde gewicht als de op 1 april 2022 te gieten 'vrijheidsklok'

Merula Stichting draagt voor helft bij aan vrijheidsklok

Algemeen 397 keer gelezen

Brielle – De sinds 1552 bestaande ‘Stichting het Merula Weeshuis’ draagt voor de helft bij aan het project van het Briels Klokkenluidersgilde voor een nieuwe luidklok in de Catharijnetoren.

Voor de viering van 450 jaar vrijheid op 1 april 2022 heeft het Briels Klokkenluiders Gilde twee plannen: het in het openbaar gieten van een 350 kg zware Vrijheidsklok en de presentatie van een mobiel carillon van 15 klokjes door een monnikenkoor. Al snel meldde de Stichting het Merula Weeshuis zich aan voor de bijdrage aan de Vrijheidsklok, iets waar de organisatie uiteraard heel blij mee is.

Wie de geschiedenis kent, zal niet verbaasd zijn over het genereuze gebaar van de Merula Stichting. Deze beheert namelijk de nalatenschap van Angelus Merula, die vanwege zijn verzet binnen de kerk van Rome in 1557 op de brandstapel terecht kwam. De nalatenschap bestond onder andere uit 15 hectaren landbouw- en weidegrond, verspreid over de eilanden Voorne en Putten, een groot pand, waarin het Merula Weeshuis werd gevestigd en een zestal kleine woningen voor 'arme, ellendighe ofte miserabele personen.' Door de eeuwen heen zorgde het stichtingsbestuur voor wezen en bejaarden in Brielle. Toen in 1949 de zorg voor wezen door de overheid werd overgenomen, werd de focus gericht op de huisvesting van ouderen in de Brielse binnenstad.

De gemeente Brielle draagt voor 50% bij aan het project van het BKG. De overige kosten van de mobiele beiaard, het monnikenkoor en de algehele organisatie worden betaald uit bijdragen van andere sponsoren en de pas gestarte wijnactie. Informatie over hoe u hieraan mee kunt doen, is te vinden op www.brielsklokkenluidersgilde.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant