Afbeelding

Nederland VRIJ

Algemeen 650 keer gelezen

Op 5 mei 2021 vieren we, dat we in Nederland 76 geleden bevrijd zijn van nazi Duitsland. Nederland wist gedurende de eerste Wereldoorlog neutraal te blijven. Na de oorlog wilde niemand nog zoiets meemaken.

Zowel binnen als buiten de politiek was er groot verzet tegen het defensie apparaat en de geldverslindende investeringen in wapens en verdedigingstellingen. Dit resulteerde erin dat de Nederlandse bescherming tegen buitenlandse mogendheden rond 1935 erg verzwakt was.

Vroeg in de ochtend, op 10 mei 1940 begon de aanval van het Duitse nazi regime, met als doel Nederland op de knieën te dwingen. De aanval begon op de strategisch gelegen Moerdijk bruggen. Nadat die in handen waren gevallen van het Duitse leger kon er niet alleen verder getrokken worden naar de Residentie Den Haag, maar lag de weg richting België en Frankrijk ook open.

Het Nederlandse leger werd verrast door de inzet van Duitse luchtlandingstroepen. Desalniettemin heeft men dapper stand gehouden en met minimale uitrusting de Duitse invasie vijf dagen kunnen vertragen.

De Nederlandse eenheden aan de grens, bij de Grebbenberg en in de omgeving van Den Haag hebben flink gestreden tegen de Duitse overmacht. Door de felle tegenstand besloot Duisland tot het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. Hierbij lieten veel manschappen en met name ook burgers het leven. Na het dreigement om ook andere grote steden te bombarderen, heeft de legerleiding besloten te capituleren.

Alhoewel het verloop van de eerste bezettingsmaanden rustig was, werd de situatie gedurende het eerste jaar steeds erger. Wat begon met pesterijen en beperkingen voor Joden, ging na de februari staking van 1941 over in het systematisch oppakken en wegvoeren van Joden.

Niet alleen Joden, maar ook Roma, gehandicapten en Nederlanders die openlijk betoogden tegen de misstanden werden opgepakt. Velen van hen zijn weggevoerd en nooit meer terug gekomen.

Gedurende 5 jaar is de bezetter actief doorgegaan met dood en verderf zaaien. Ook de laatste maanden van de bezetting zijn vele dappere Nederlanders bewust om het leven gebracht. Opdat we nooit mogen vergeten dat wij na 76 jaar nog steeds in vrijheid leven, herdenken we hen op 4 mei.

HERDENK OP 4 MEI:

De moedige manschappen, die in de eerste vijf dagen hun leven gaven om Nederland vrij te houden.

De verzetsmensen, die er alles aan deden om het de vijand tijdens de bezettingsjaren zo lastig mogelijk te maken.

De weggevoerde onschuldige personen, die nooit meer terug mochten komen.

VIER OP 5 MEI:

De vrijheid, welke zij niet meer mochten meemaken.

Het feit dat je vrij bent om te zeggen wat je denkt, te doen wat je wilt en te gaan en staan waar je wilt, zeker in deze ‘bijzondere’ tijd!

Helaas kunnen we door COVID-19 ook dit jaar het Bevrijdingsfestival Brielle niet organiseren. Met dit jaarlijkse festival willen we voorkomen dat deze tragische periode in de Nederlandse geschiedenis vergeten wordt. Hopelijk zien we elkaar in mei 2022 weer tijdens het Bevrijdingsfestival Brielle!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant