Afbeelding
Column

Regiojournalistiek in gevaar

Algemeen 299 keer gelezen

De regiojournalistiek staat zwaar onder druk. De NDC mediagroep, waaronder vele huis-aan-huisbladen vallen, kan het niet meer bolwerken. In rapporten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad voor het Openbaar Bestuur werd al eerder de alarmbel geluid. Regionale media zijn onmisbaar voor het informeren over en kritisch volgen van de lokale en regionale politiek. 

Voor de zogeheten ‘tegenmacht’, een woord dat de laatste weken herhaaldelijk klinkt. Het aantal lezers van regionale dagbladen is sinds 2000 met meer dan 50% geslonken. De oplage van huis-aan-huis bladen is in 10 jaar gedaald van 14 naar 8 miljoen lezers. Het marktaandeel van de regionale omroepen is zeer laag. De zorgen over de toekomst van de regionale media zijn dus terecht. 

Ook in onze regio merken we de achteruitgang van de regionale en lokale journalistiek. De diversiteit aan huis-aan-huis bladen is verminderd. Eigen journalistieke reportages en kritische beschouwingen zijn schaars. Bij de nieuwsgaring kun je soms vraagtekens stellen. De commerciële afhankelijkheid wordt groter; zelfs bij een professionele krant als het AD met zijn regionale editie Voorne-Putten. Dat is geen verwijt, maar een sombere constatering. 

Er komt wel erg veel neer op die paar journalisten die nog ingezet worden. De regionale omroep op Voorne-Putten, LINQ, moet het geheel met vrijwilligers doen. De verschraling van de regiojournalistiek gaat ten koste van het functioneren van de democratie. Dat gat kan door online nieuwsmedia niet opgevuld worden. De overheid zal daarom middelen beschikbaar moeten stellen om de onafhankelijke regionale pers in stand te houden. Nu ontvangen gemeenten € 1,34 per inwoner, alleen voor de regionale omroep. 

De beide rapporten bepleitten daar bovenop een landelijk steunfonds van ca. € 50 miljoen, ca. € 3 per inwoner, door het rijk aan de gemeenten te financieren. De Provincie Zuid-Holland heeft onlangs financiële steun gegeven aan regionale media en journalisten om bijzondere lokale thema’s aandacht te geven. Gemeenten kunnen extra pagina’s kopen in de huis-aan-huis bladen voor hun gemeentelijke berichten, maar moeten daar dan wel voor kiezen. Binnenkort vervalt de wettelijke verplichting om de gemeenteberichten via gedrukte media te publiceren. 

Veel gemeenten overwegen hun bekendmakingen alleen nog digitaal te doen. Met als gevolg een nog slechtere economische positie van de bladen en nog minder inwoners die van het nieuws kennis kunnen nemen. Dat zou dus een verkeerde keuze zijn. In de landelijke verkiezingsprogramma’s was er geen aandacht voor dit onderwerp. Ik mag hopen dat het nieuwe Kabinet de aanbevelingen wel oppakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant