Afbeelding
Column

Welke gemeente past u?

Algemeen 254 keer gelezen

Het kan u nauwelijks ontgaan zijn dat de gemeenten op Voorne dezer dagen uw medewerking vragen. Namelijk door de vraag te beantwoorden in welke gemeente u vanaf 2023 wilt wonen? Weest gerust, u hoeft niet te verhuizen. Maar per 1 januari 2023 zullen Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne gaan fuseren tot de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. En daar wordt u dus automatisch inwoner van. Aan uw woonplaats en woonadres gaat niets veranderen. Dat u in de toekomst met een andere gemeente te maken krijgt, is wel zo goed als zeker. Al moet formeel de Tweede Kamer er nog mee instemmen.

Zoals dat bij een fusie gaat, of het nou in de overheidssector, de semi-publieke sector of in het bedrijfsleven is, er zullen altijd verschillen zijn tussen de fuserende partners. De ene is beter in dit, de ander in dat. De ene organisatie kenmerkt zich door een familiecultuur en informeel gedrag, de ander door een professionele, zakelijke bedrijfscultuur. Die verschillen zijn er ook tussen de fuserende gemeenten op Voorne, al zijn er gelukkig ook veel overeenkomsten en voeren we grosso modo alle drie de zelfde taken uit. Dat maakt het mogelijk om bij een nieuwe start het beste van elkaar over te nemen en in de nieuwe organisatie toe te passen.

Een nieuwe gemeente vormen biedt echter nog veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld om een nieuwe gezamenlijke identiteit te kiezen en te bepalen wat voor soort gemeente je wilt worden. Te bepalen waar de belangrijkste accenten in beleid en bestuur moeten komen te liggen. Hoe je de relatie tussen bestuur en burgers vorm wilt geven. Wat het zwaarst moet wegen: lage lokale lasten of een optimale dienstverlening en prachtige voorzieningen. En gaat het om economische groei door meer toerisme en bedrijvigheid of wil je vooral een rustige woongemeente zijn? Hoe gaan de verschillende woonkernen zich tot elkaar verhouden. Hoe belangrijk vindt u het dat er ook geïnvesteerd blijft worden in de kleinere woonkernen? Of is het verstandiger om de voorzieningen vooral in de grotere centra te concentreren? Best lastige keuzes. Eigenlijk gaat het om de maatschappelijke en menselijke waarden die de grondslag van de nieuwe gemeente gaan vormen.

Ik hoop dat u als toekomstig inwoner van Voorne aan Zee de komende week de tijd wilt nemen om de toekomst van uw nieuwe gemeente mee te bepalen. Vul daarom de Toekomstwijzer Voorne aan Zee in. Op www.naar1gemeenteopvoorne.nl staat hoe u dat kunt doen. Dank u wel alvast.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant