Afbeelding
Dagboeknotities

Toekomstwijzer

Algemeen 162 keer gelezen

Alle inwoners van het toekomstige Voorne aan Zee mogen meedenken over het scenario van de nieuwe gemeente. Wat willen we: een parel of een proeftuin, moet de gemeente vindingrijk zijn of authentiek?

Meedenken is altijd leuk, dus ik zette me vol goede moed aan de online vragenlijst. Die was niet mis. Daar waren de opstellers van de enquête zich van bewust, want na een dik half uur wikken en wegen en knopen doorhakken, verscheen de opbeurende mededeling: Geweldig, je bent er bijna! Bijna? Was ik nu nóg niet klaar? Nee, nu pas kwamen de vier scenario’s in beeld waar het allemaal om draait in de toekomstwijzer: de parel, de proeftuin, de vindingrijkheid en de authenticiteit. Met een uitgebreide beschrijving ervan.

Die beschrijvingen lopen nogal uiteen, maar één ding hebben ze gemeen: de term gezondheidszorg wordt nergens genoemd. Wel komt het onderwerp in de vragenlijst aan bod. Wat vind je belangrijker: zorg in de buurt die niet altijd beschikbaar is, of zorg veraf die altijd toegankelijk is, eventueel digitaal?

En dan moet je kiezen. Je kunt wel naar je scherm gaan zitten schreeuwen dat dit allebei volkomen onacceptabel is – wat ik deed – maar dat helpt je niets. Daar zitten we dan straks in ons mooie Voorne aan Zee: wonend aan de zoom van de Randstad, op een steenworp afstand van een van de grootste wereldhavens. Toch niet echt wat je noemt een onbewoond eiland of een afgelegen gebied. En de eenentwintigste eeuw is al een poosje geleden begonnen.

Maar of het nu die parel of die proeftuin wordt, het zal als een achterlijk gebied aanvoelen op het moment dat je bijvoorbeeld ’s nachts hartklachten krijgt. Nadat je een telefonische afspraak hebt gemaakt reis je af naar Spijkenisse. Daar is het goed geregeld, vertelde een bestuurder van het Spijkenisse Medisch Centrum in een interview. Je meldt je bij de spoedbalie en wordt door de dienstdoende huisarts gezien. Als die het nodig vindt, kan er direct een specialist geraadpleegd worden zonder dat je eerst naar een ander deel van het gebouw hoeft. Dat laatste is een mooie meevaller. Want je bent er dan nog niet.

Er is daar namelijk geen afdeling waar een hartinfarct behandeld kan worden en ook geen afdeling Intensive Care. Daarna staat er dus een rit met de ambulance op het programma naar een echt ziekenhuis. De schoonvader van de bestuurder had er een prima ervaring mee. Maar die woonde vlakbij het SMC. En wij dus in Voorne aan Zee. Het zou zomaar kunnen dat je vervolgens naar Dirksland moet. In dat geval doorkruis je nogmaals het hele eiland Voorne, maar dan in liggende toestand.

Misschien dat beleidsmakers inschatten dat de inwoners van westelijk Voorne wel van een reisje houden? Nog onlangs zagen we de ongebruikte priklocaties voor het coronavaccin in onze buurt weer ontmanteld worden. Ook de zestigminners mogen nu allemaal een fijne autorit gaan maken. Of op avontuur met het OV. Tip: trek er bij die laatste optie een dagje voor uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant