Afbeelding

Brielse Kitty Tanis schrijft kinderboek

Algemeen 547 keer gelezen

Brielle - Kitty Tanis is getrouwd met Dimmen Tanis uit Ouddorp. Ze hebben een dochter en een zoon en ze wonen in Brielle. De afgelopen jaren is Kitty bezig geweest met het schrijven van een kinderboek.

Zij en haar man zaten jaren geleden, toen hun kinderen nog klein waren, vaak met hun kinderen op schoot boekjes te kijken en elke dag voor het slapengaan lazen ze ze een verhaaltje voor. Er zijn natuurlijk tal van kinderboeken te verkrijgen, maar het leek Kitty nou eens leuk om een boek te maken met verhaaltjes die ze zelf bedacht hadden.

Kinderen deden ook mee
‘Onze kinderen hebben dan ook echt actief mee zitten bedenken wat voor verhaaltjes er in het boek zouden komen’, vertelt Kitty. ‘Regelmatig gingen we buiten wandelen met ons viertjes en tijdens die wandelingen kwamen we op de gekste ideetjes voor verhalen. Die verhalen ben ik op gaan schrijven, in rijmvorm, wat een extra uitdaging was, en uiteindelijk is dit dus uitgerold tot een heus kinderboek.’

Illustraties
‘Op een gegeven moment waren de verhalen klaar en toen bood mijn zwager Rien Looij uit Ouddorp aan om de illustraties voor het boek te gaan maken’, vervolgt Kitty. ‘Een vriendin van mij, Mariana Travesi uit Capelle aan den IJssel, die grafisch vormgeefster is van beroep, heeft de tekeningen op haar computer ingekleurd en zo werd het één mooi geheel. Drie weken geleden heb ik van de drukker een stapel boeken mogen ontvangen en al ruim de helft daarvan is intussen verkocht. Het boek is inmiddels in een aantal winkels verkrijgbaar waaronder boekhandel ‘Hoofdstuk een’ in het centrum van Brielle en bij de Primera in Brielle. Ook is het te koop bij The Read Shop in Rockanje en bij Bruna in Ouddorp.

Op pad met de beestenbende
Het boek heet ‘Op pad met de beestenbende’. Het is een boek dat voorgelezen kan worden voor kinderen van ongeveer 2 tot 8 jaar. Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen proberen het zelf te gaan lezen. Het boek is 84 pagina’s dik. Het bestaat voor de helft uit verhaaltjes en voor de andere helft uit bijpassende illustraties.

Het geheel bestaat uit negen verhaaltjes. In ieder verhaal gaat een bepaald dier op pad met een voor hem heel onhandig voertuig. Er zijn vijf giraffen die in een cabrio rondrijden en ze krijgen autopech, een olifant en een muis maken een ritje op een fiets en gaan lekker picknicken, een varkentje kruipt achter het stuur van een gloednieuwe vrachtwagen en maakt alles op de boerderij stuk door zijn slechte rijstijl, een schildpad maakt een dollemansrit op de motor, twee koeien gaan een stukje varen en vallen steeds uit het bootje en zo nog meer. In het laatste verhaal komen alle dieren samen en ze blijken de dikste vrienden te zijn.

De verhaaltjes zijn hier en daar spannend, ze zijn grappig en doordat alles op rijm is geschreven, is het makkelijk (voor) te lezen. De zinnen zijn enigszins voorspelbaar, dus als kinderen doorhebben dat het op rijm is, dan kunnen ze zelf het laatste woord van de zin invullen. Dat stimuleert ook nog eens het denkvermogen van kinderen.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant