luchtfoto Den Briel 1951 met midden boven een bijzonder, wit gebouw
luchtfoto Den Briel 1951 met midden boven een bijzonder, wit gebouw klm

Foto uit de oude doos

Algemeen 1.487 keer gelezen

We kregen verrassende reacties op de foto van vorige week. Onze kernvraag was wat er veranderd was aan deze oude geveltjes, gefotografeerd ergens in de binnenstad van Den Briel. Twee reacties gingen eerst en vooral over hoe het vroeger was en niet over de veranderingen die ergens rond 1975 plaatsvonden.

De vijfentachtig jarige mevrouw Nel Blok reageerde als eerste op de foto. ‘Ik zat zo in mijn stoel en dacht, ik ga eens bellen,’ zegt ze bij het begin van het telefoongesprek. Achtereenvolgens somt ze op wat ze over de geveltjes en de mensen die daar woonden vertellen kan. ‘Helemaal op de hoek van de foto is de bioscoop te zien, daarnaast het winkeltje van Cohen en dan Piet Bot de slager met wiens zoon ik nog in de klas heb gezeten. Dan het geveltje van van Adrighem en dan volgt de nette heer Bakker, die bij de bank werkte. De volgende op het rijtje is de woning van de heer van der Lugt, de oude vrijgezel, dan die van Piet van Adrighem en tenslotte de heer Lankhorst die van zijn pakhuisje een woning maakte, waar nu aannemer Leen van Dijk woont.’ Mevrouw Blok somde het op, alsof ze over gisteren praatte.

Teun van den Berg schrijft en vult mevrouw Blok daarmee hier en daar aan. ‘De foto moet zijn genomen in de Nobelstraat, ergens tussen 1953 en 1956.’ Ook hij noemt de woning van Leen van Dijk met daarnaast, in het midden van de foto met enigszins wat donkere gevel, de snoepwinkel van mevrouw van Adrighem. Zij was de oma van de gebroeders van Adrighem van de sloperij aan de Groene Kruisweg. Teun van den Berg herinnert zich nog dat hij op weg naar school aan de Jan Matthijsenlaan, snoepjes ging kopen bij haar. Voor een dubbeltje had je dan tien vruchtentoffee’s. Over het hoge huis links schrijft Teun dat het om bioscoop ‘Luxor’ gaat van de familie Philipse. Met vrienden ging hij op zondagmiddag vaak naar een cowboy- of tarzanfilm en zaten ze voor dertig cent vooraan op de derde rang of op zaterdagavond voor 60 cent. ‘Als het tenminste een film was die ook geschikt was voor toeschouwers jonger dan 18 jaar’.

Over wat er ten opzichte van nu zo veel anders is, was de vraag van vorige week. Hans de Vette, eigenaar van de Jumbo, geeft daarover als enige het juiste antwoord op. Centraal op de foto van de geveltjes staan de panden aan de Nobelstraat voordat nr 71-73-75 gesloopt werden om plaats te maken voor de supermarkt van mijn familie. Dat was in 1975; eerst als Super Discount Brielle, daarna de Pryma en nu huist het Kruitvat erin.’

Dat andere lezers niet verder kwamen dan, ‘waarschijnlijk gaat het om de Nobelstraat, maar ik weet het niet zeker’, is wel te begrijpen. Want je moet toch al aardig op weg zijn naar een leeftijd van de aller sterksten om de geveltjes zoals ze zijn afgebeeld, met eigen ogen gezien te hebben.

En dan nu de foto van deze week. Het gaat om een luchtfoto die ooit door een KLM-toestel gemaakt is. Waarschijnlijk ergens in de begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Wat zien we op de foto links? Het witte gebouw dat zo prominent in beeld is. Wat gebeurde daar in dat gebouw?

Uiteraard hopen we op weer vele inzendingen van u als lezer. Bel naar 06-137 53 139 of schrijf een berichtje naar fotooudedoos@gmail.com of laat een berichtje achter op de website van de krant. Volgende week de reacties. We zijn echt benieuwd!

Nobelstraat 71 -75 voordat de panden werden verbouwd tot winkel
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant