Afbeelding
Column

Toerismeparadijs

Algemeen 284 keer gelezen

De laatste zondag in mei fietsten mijn vrouw en ik ruim 40 kilometer op Voorne. Geheel op eigen spierkracht! Soms krijg je het Laatste der Mohicanen-gevoel als je nog op een gewone heren- en damesfiets rijdt. Na weken van kou en regen was het eindelijk prachtig fietsweer. De zon scheen en de natuur bolsterde als nooit tevoren. We genoten van de bloemige bermen met fluitenkruid, klaprozen, boterbloemen, zuring en margrieten en een grote diversiteit aan grassoorten. Dankzij het terughoudende maaibeleid van de landschapsbeheerders, waterschap en gemeenten. Prachtig bloeiende meibomen langs de wegen en sloten. Goede fietspaden met duidelijke bewegwijzering. Bij een fietsknooppunt nog enkele Spaanse(!) fietskampeerders het systeem uitgelegd. Ze waren verrukt, toen ze snapten hoe het werkt.

Al fietsende bekroop ons opnieuw het zalige gevoel dat we toch in een prachtig stukje Nederland wonen. De natuur, de rust, de waterpartijen, de goede fietsinfrastructuur en onderweg ook alles wat lichaam en geest nodig hebben in de vorm van eten en drinken. Al was er bij een restaurant onderweg nog wel wat op te merken. Twintig minuten wachten op de bestelling en appeltaart die nog halfbevroren op tafel werd gezet. Deze wat mindere ervaring kon ons goede humeur die dag niet deren. We sloten de fietsdag af met een voortreffelijk diner op een terras van een Briels restaurant.

Deze mooie fietsbeleving staat niet op zichzelf. Het eiland Voorne-Putten wordt gelukkig door steeds meer toeristen en dagjesmensen ontdekt om zijn natuurlijke schoonheid, de recreatieve mogelijkheden op water en land en de goede faciliteiten. Onderweg zagen we dat de campings en huisparken al heel druk bezet waren. De promotiewebsite van TOP Voorne-Putten wordt steeds vaker bezocht. De inspanningen die recreatie- en horecaondernemers, gemeenten en landschapsbeheerders hebben gedaan om ons eiland aan te prijzen zijn dus succesvol. Dat is goed voor ons eiland. Toerisme en recreatie vormt een steeds groter deel van ons nationaal inkomen. Het zorgt voor werkgelegenheid en versterkt het economisch draagvlak van de middenstand. De vitaliteit van de woonkernen is erbij gebaat. Indirect profiteren ook kunst en cultuur en evenementenorganisaties van het toenemende toerisme. Jammer dat sommige inwoners zeggen, dat ze liever niet meer toeristen naar Voorne-Putten zien komen, want waarom zou je het mooie van Voorne-Putten niet delen met anderen? Bovendien, je bezoekt toch zelf ook graag andere mooie streken in Nederland? Met het afnemen van de coronabeperkingen liggen er weer mooie kansen. Ik wens daarom iedereen een zomerseizoen vol bloei en groei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant