Waar ligt dit Brielse straatje?
Waar ligt dit Brielse straatje? archief Jan Bazen

Foto uit de oude doos

Algemeen 1.261 keer gelezen

Deze keer een ander begin van de rubriek dan dat je als lezer gewend bent. Dat komt door een bijzonder verzoek van één van de lezers.

Een rasechte Briellenaar schrijft ons het volgende: ‘telkens in het Briels Nieuwsland zie ik de oude foto’s staan van weleer. Nu vraag ik mij af of er luchtfoto’s zijn van de oude monding van de Brielse haven van voor, tijdens en na de aanleg van het Brielse meer. Als kind zwom ik na de aanleg daar. Als het kan ook graag een keer een foto van jachthaven Tromp, ook zo’n mooi stukje!’ De gewenste foto’s hebben wij niet in ons archief. Maar als er lezers zijn, die zulke foto’s, af andere mooie oude plaatsjes in hun bezit hebben, horen wij dat graag. We zullen ze, als het even kan, gebruiken voor deze rubriek.

Nu de luchtfoto van vorige week. De heer van Driel uit Brielle belde en vertelde dat hij gelijk zag, dat het om de kalkfabriek gaat. ‘Mijn vader heeft tot aan mijn geboorte in 1931 op de boot gevaren, die zorgde voor de aanvoer van schelpen.’ Verder wist hij te vertellen dat daar aan het Slagveld nog meer bedrijvigheid was in de vorm van een houtfabriek, een gasfabriek en zelfs nog een tuinderij. ‘Ik weet dat zo goed omdat ik daar aan het Slagveld voor verschillende opdrachtgevers gewerkt heb als schilder’.

Leon van Dijk en Sylvia van Polen hadden het ook bij het rechte eind. Zij schreven dat de kalkfabriek ongeveer op de plaats lag, waar tegenwoordig het Brielse gemeentehuis is met daarnaast het Catharina gasthuis. ‘Toen was het nog helemaal open aan de achterkant. Nu is dat een woonwijk geworden.’

Harry Siemensma schrijft dat het inderdaad om de oude kalkfabriek gaat met zijn hoge bergen schelpen. ‘Deze vielen mij op, toen ik naar zwemles ging in 1967 in het oude zwembad, toen nog in de vest met zijn leuke toegang onder de wallen door.’

Duco Deur heeft weer andere herinneringen aan de kalkfabriek. ‘Daar ging ik vroeger wel kijken naar de lopende banden. Dat was voor mij als 7 jarig jongetje een fascinerend gezicht.’

Koos Meuldijk weet nog goed, dat je de oude kalkfabriek op het Slagveld goed kon ruiken als hij in bedrijf was. Af en toe dreven gele wolken over Den Briel. Ik zat toen nog op de lts. Dat was van 1969 tot 1972.’ Henk Brans had een bijzondere reden om naar de kalkfabriek te gaan. Hij ging er op zoek naar... haaientanden! Op de luchtfoto valt Jeroen van der Vet vooral op, dat achter de kalkfabriek het zwembad ligt. Leuk, schrijft hij.

En dan nu de nieuwe foto van deze week. Deze keer kan de redactie niet vertellen, wanneer de foto genomen is. Domweg, omdat wij het niet weten. Dat het een plaatje moet zijn, door de fotograaf gekiekt ergens in de binnenstad van Brielle, weten wij wel. De vraag is, waar ligt precies dit Brielse straatje en welke herinneringen heb je aan wat je ziet? De oplettende lezer zal misschien wel herkenningspunten ontdekken. Want in feite lijkt het tegenwoordig in bijna alles op zoals afgebeeld op de foto. Is het toch lastig om te ontdekken, waar het is? Maak een wandeling door Brielle en wie weet, loopt je zomaar ineens midden in de foto. Uiteraard zijn we weer reuze benieuwd naar wat jij als de lezer er van weet, van herkend en wat jij er over kan vertellen. Laat een berichtje achter op de website van de krant, schrijf een berichtje naar forooudedoos@gmail.com of pak de telefoon en bel 06 137 53 139.

De luchtfoto van vorige week
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant